Народна скупштина идуће седмице о повећању плата у просвјети

Срна
Народна скупштина идуће седмице о повећању плата у просвјети

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас да ће на сједници Народне скупштине Републике Српске која је планирана за наредну седмицу бити ријечи о повећању плата у просвјети.

Тривићева је навела да ће плате у просвјети бити повећане за пет одсто и да су се представници синдиката образовања, науке и културе, када је ријеч о моделу обрачуна, опредијелили за правичну расподјелу.

Она је појаснила да то значи да приближно једнак износ треба да добију сви запослени на својим радним мјестима, од помоћног радника до директора када је ријеч о расподјели и промјени коефицијената дефинисаним Законом о платама.

"На првом састанку они су изнијели своје ставове колико би требало да буде повећање, али имајући у виду да Министарство просвјете и културе поступа по одлукама Владе у смислу повећања плата, оно ће износити пет одсто на укупан садашњи буџет, што је око 16 милиона КМ", рекла је Тривићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она је додала да је на наредним састанцима све то дефинисано и да је препуштено синдикатима да предложе модел самог обрачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана