Наранџасто упозорење за Фочу, Требиње, Мостар, Сарајево и Ливно

Srna
Наранџасто упозорење за Фочу, Требиње, Мостар, Сарајево и Ливно

БАЊАЛУКА - Метеоаларм издао је за данас наранџасто упозорење због обилних падавина и јаког до олујног удара југа и грмљавине за подручја Фоче, Требиња, Мостара, Сарајева и Ливна, као и жуто упозорење и за подручје Бањалуке, Приједора, Вишеграда, Тузле и Бихаћа, због вјетра и грмљавине.

За подручје Фоче издато је наранџасто упозорење због прогнозираних обилних падавина и врло јаког југозападног вјетара са олујним ударима и најјачим ударом вјетра већим од 65 километара на час, те жуто упозорење због честих и локално јачих грмљавинских непогода.

Наранџасто упозорење за подручје Требиња издато је због обилних падавина и врло јаког југозападног вјетара с олујним ударима, с обзиром на то да се очекују најјачи удари вјетра од 40 до 65 километара на час.

За подручје Мостара објављено је наранџасто упозорење због очекиваних падавина између 60 и 90, а локално и изнад 100 литара по метру квадратном, те жуто упозорење због грмљавине и удара југа између 40 и 60 километара на час.

Наранџасто упозорење издато је и за подручје Сарајева због удара југа између 50 и 70 километара на час, те жуто упозорење због грмљавине и падавина локално између 20 и 30 литара по метру квадратном.

И за подручје Ливна издато је наранџасто упозорење, али због падавина од 50 до 80 литара по метру квадратном и удара југа од 50 до 70 километара на час и жуто упозорење због појаве грмљавине.

Очекивана количина падавина у Херцеговини, на западу и југозападу је између 50 и 80, локално 100 литара по метру квадратном, а удари југа између 50 и 70, локално и 80 километара на час.

Наранџасто упозорење значи да је вријеме опасно и да су прогнозиране опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње, док жуто упозорење значи да вријеме може бити опасно /потенцијално/ и да временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана