Направљен бодиплетизмограф

Srna
Foto: Srna

ДОБОЈ- У Служби за пулмологију болнице Свети апостол Лука у Добоју у функцији је нови дијагностички апарат бодиплетизмограф, најмодернији апарат из дјелатности испитивања плућне функције.

Бодиплетизмограф посједује и специјални додатак за испитивање коефицијента гасне дифузије, а набавком ове модерне дијагностичке машине одјељење за плућне болести може се сврстати у сам врх Републике Српске по дијагностичким могућностима, објављено је на "Фејсбук" страници добојске Болнице.

Од дијагностичких могућности новог апарата, између осталог, наводи се спирометријско испитивање, одређивање протока ваздуха на свим нивоима дисајног пута у јединици времена, ендобронхијалних отпора, резидуалног волумена и степена хиперинфлације, мјерење тјелесне плетизмографије, бронходилатацијски тестови, одређивање коефицијента дифузије.

Исто тако, унапријеђена је могућност процјене поремећаја респирације методом дифузионог капацитета код болесника који болују од плућних фиброза, а нарочито процјене поремећаја дифузије у постковид стањима, те процјени поремећаја вентилације у посттрауматским поремећајима.

Из болнице наводе да ће поред пулмолога, употребом овог апарата корист имати и анестезиолози при процјени компликованих оперативних захвата на срцу, плућима и горњем абдомену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана