Направили кајгану од 800 јаја и 80 килограма сремуша

NN
Foto: NN

ПРИЈЕДОР - Планинарско друштво "Мраковица" из Козарца, надомак Приједора, угостило је у протеклу суботу више од 200 планинара у оквиру манифестације "Цријемужијада", која се одржава већ пуних једанаест година.

Према ријечима организатора, ове године судјеловали су планинари из двадесетак планинарских друштава из Србије, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине, а цијели догађај је протекао у одличној атмосфери уз идеалне временске прилике.

Иначе, сама манифестација названа је по цријемужу или сремушу, самониклој шумској јестивој биљци, која је врло укусна те се може припремати на разне начине, те бити укусан и ароматичан додатак јелима. Поменута биљка је позната и под другим називима, као што су медвјеђи или шумски лук, а приписују јој се бројна љековита својства и благодетан учинак на организам.

Посебан специјалитет је њена припрема с кајганом, па су домаћини за ову прилику припремили око 80 килограма цријемужа са чак око 800 јаја, те почастили све посјетиоце овим укусним јелом.

"Ово већ је постала традиција да се у ово доба године бере и припрема цријемуж с јајима. Данас је наш Козарац Балкан у малом. Дошли су нам гости из Србије и то пет друштава, једно из Хрватске, Словенци, више од десет из Босне и Херцеговине, из оба ентитета", казао је Мухамед Кулашић, предсједник Планинарског друштва "Мраковица".

Манифестација је започета прије 13 година, с тим да двије године, због познате ситуације око пандемије вируса корона, није одржавана. Цијели догађај је осмишљен како би се промовисале природне љепоте Козаре, једне од најљепших планина у Босни и Херцеговини.  Овом приликом организована је и планинарска шетња на Козарачки камен, један од оближњих планинских врхова с којег пуца прекрасан поглед на приједорску котлину и друге планине. Послије тога настављено је дружење у кругу планинарског дома, а посебна атракција био је малоногометни турнир женских екипа, који је такођер временом постао лијепа традиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана