Наплата путарине по километру од августа

Милијана Латиновић
Наплата путарине по километру од августа

Бањалука - Изградња четири наплатне станице на аутопуту Бањалука - Градишка је у завршној фази, а затворени систем наплате путарине на тој траси, који подразумијева плаћање по пређеном километру, требало би да буде успостављен у августу.

По једна наплатна станица гради се у Чатрњи и Новој Тополи, а двије у Александровцу. Раније је наведено да уговорена вриједност радова износи 6,63 милиона марака.

У предузећу “Аутопутеви РС” потврдили су за “Глас Српске” да је у току завршетак објеката за контролу наплате и монтажа опреме.

- Затворени систем наплате путарине на дионицама аутопута Бањалука - Градишка и дионици аутопута Бањалука - Добој ће бити успостављен током августа, односно, када се оконча изградња наплатних станица, да би се могло уклонити и привремено наплатно мјесто на петљи “Маховљани” - навели су у “Аутопутевима РС”.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да је добро што сви радови теку планираном динамиком, истакавши да ће успостављањем затвореног система наплате путарине доћи до изражаја прави смисао аутопута, који ће доносити приходе у републички буџет.

- Ових дана требало би да буде пуштен у саобраћај и нови гранични прелаз у Градишци и увјерен сам да ће добар дио саобраћаја бити усмјераван на аутопут - рекао је Трнинић.

Вијест да би за нешто више од два мјесеца требало у потпуности да заживи цијели систем наплате путарине по километру обрадовала је и возаче, који и по неколико пута седмично возе овим дионицама.

- Задовољна сам аутопутем, али многе ствари још збуњују возаче и стварају гужве, посебно од када је почела наплата путарине на аутопуту “9. јануар” - казала је Ведрана Симић и додала да је вожња аутопутем, иако не баш јефтина, много безбједнија.

Аутопут Бањалука - Градишка у дужини од 32 километра у потпуности је отворен за саобраћај у новембру 2011. године. Захваљујући савременој путној инфраструктури путовање између ова два града, које је раније трајало око сат, дупло је скраћено. На тој траси аутопута возачи тренутно путарину плаћају само на једном мјесту у Јакуповцима и то 2,5 марке.

Мрежа аутопутева

Неђо Трнинић је истакао да је Влада РС опредијељена за изградњу мреже аутопутева и подсјетио да Кинези обављају припреме за изградњу аутопута према Приједору.

- Када изградимо све планиране дионице стићи ћемо до нашег циља да мрежа аутопутева у Српској има 420 километара у догледно вријеме, а тренутно имамо 106 километара - рекао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана