Након четири деценије на бироу Бранкица Додиг добила стални посао у дрварскoм ”Јумку”

Милијана Латиновић
Након четири деценије на бироу Бранкица Додиг добила стални посао у дрварскoм ”Јумку”

ДРВАР - Игле, конци и разнобојни материјали већ три деценије су свакодневица Дрварчанке Бранкице Додиг, која за шиваћом машином ствара најљепше одјевне предмете, а однедавно тај хоби постао јој је посао јер је ова вриједна домаћица једна од 80 жена које су добиле посао у Фабрици за производњу конфекције “Јумко”.

Иако је завршила средњу економску школу, Бранкица никада није радила у струци. Прије рата кратко је била запослена у фабрици тепиха, а потом је као трговац радила у Прњавору, гдје је становала за вријеме избјеглиштва. Није ни слутила да ће након 40 година проведених на бироу добити посао у текстилној индустрији.

- Дрвар је, нажалост, остао пуст послије рата. И оно мало становништва што се вратило полако нестаје. Када смо се вратили из избјеглиштва 2002. године и огњиште подизали из пепела, нисмо ни слутили да ће фабрика из Врања отворити погон у Дрвару и пружити шансу свима који желе да раде, без обзира на стручну спрему и године. Погон “Јумка” велика је нада за опстанак овог краја - испричала је за “Глас Српске” Бранкица, која са осмијехом одлази сваки дан на обуку у фабрику која би, према најавама предсједника Србије Александра Вучића, требало да буде званично отворена 29. јануара.

Бранкица каже да посао за шиваћом машином није тежак и ко жели, може брзо да савлада све технике шивања.

- Десетак колегиница било је на обуци у фабрици у Врању, тако да су оне ту за све што нам је потребно, како би што боље савладале све технике за машином - истакла је Бранкица и додала да се у погону “Јумка” у Дрвару тренутно шију униформе за запослене у Електропривреди Србије.

Истиче да су услови у којима раде добри, те да очекује да ће имати солидне плате, од којих ће моћи да живе.

- Захвални смо Републици Српској и Србији, без њихове помоћи наш Дрвар и околне општине које су по Дејтону припале ФБиХ одавно би нестали - рекла је Бранкица.

Ова шездесетогодишња Дрварчанка поносна је мајка кћерке и бака троје унучади, а ускоро ће четврто унуче увеличати њену радост.

Овај крај, иако пуст након што је њиме протутњао ратни вихор, богат је природним ресурсима, а сам Дрвар надалеко је познат по чувеној ракији од дрењина. Бранкица и њен супруг, његујући традицију која се у њиховом домаћинству преносила с кољена на кољено, познати су и по производњи чувене ракије дрење, те пекмеза од овог слатког воћа.

На традиционалној манифестацији Дани дрварске дрењине сваке године излажу своје производе, а неколико пута за свој рад и труд добили су признање. У домаћинству ове вриједне Дрварчанке путници намјерници и данас могу попити добру капљицу чувене дрење, за чију је производњу углавном задужен њен супруг.

 Новинари “окупирали” Дрвар

Бранкица Додиг са осмијехом истиче да не памти да је икада раније у Дрвару било више новинарских екипа него сада.

- Нема дана да не долазе новинари, телевизијске екипе, како из Републике Српске, тако и из ФБиХ. Сви желе да кажу понешто о “Јумку”, о нама, и вјерујте то за овако мали крај значи много, да се по добром за нас чује - нагласила је Бранкица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана