Накнадом од 750 КМ обухватити још стотину породица

Маријана Миљић Бјеловук
Накнадом од 750 КМ обухватити још стотину породица

БАЊАЛУКА - Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској наћи ће се под лупом и то у правцу да и они којима је једно од четворо дјеце преминуло остваре право на мјесечну помоћ од 750 марака.

Управо овај закон био је једна од тема јучерашњег састанка представника Републичког удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” с министарком породице, омладине и спорта РС Селмом Чабрић.

- Породице у којима је једно од четворо дјеце преминуло, од посљедица болести или несрећним случајем, примале су помоћ од 750 марака од септембра до краја прошле године, дакле четири мјесеца и то на основу одлуке Владе Српске. Међутим, ступањем закона на снагу, односно од 1. јануара ове године, они више немају право на ту накнаду - рекао је “Гласу Српске” предсједник Удружења “Четири плус” Миладин Готовац.

Нагласио је да је таквих породица у Српској око стотину.

- Сада тих родитеља, нажалост, нема у закону. Тим вишечланим породицама треба признати право на мјесечну накнаду од 750 марака, као и остале бенефите које прате то законско рјешење. Дјеца више нису жива, али родитељи имају родне листове и могу с тим доказати да су имали четворо дјеце - рекао је Готовац.

Додао је да су јуче поднијели захтјев ресорној министарки да се покрене процедура измјена поменутог законског рјешења како би поменутим правом било обухваћено још око 100 породица.

- По том основу годишње би из републичког буџета било исплаћено око 1,2 милиона марака, што и није неки велики износ, тако да се надамо да ће сви актери који су укључени у ову процедуру имати слуха и за те породице  - навео је Готовац и додао да су у Министарству породице, омладине и спорта сагласни с њима да поменути закон треба претрпјети измјене у поменутом правцу.

Из Министарства породице, омладине и спорта РС јуче су саопштили да је Чабрићева одржала први састанак управо с Удружењем “Четири плус” јер је бављење породицом и правима дјеце један од приоритета.

- Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у РС примјењује се од почетка године и ријеч је о значајној подршци вишечланим породицама, за коју издвајамо 70 милиона КМ годишње. Ово је изузетно значајна тема за популацију коју заступа удружење, а право на финансијско примање је до сада остварило око 4.000 породица - истакла је Чабрићева.

Навели су да је на састанку разговарано о потреби анализе примјене законских рјешења која регулишу права дјеце и породица те да ће активности у том смислу бити настављене.

Закон о мајци

Представници Удружења “Четири плус” са Селмом Чабрић разговарали су и о осталим активностима тог удружења, али и закону о правима мајке и дјетета, који већ дуже вријеме заговарају.

- Усагласили смо се да причу о том закону отворимо с предсједником РС Милорадом Додиком и на његову адресу упутили смо позив за састанак - рекао је Миладин Готовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана