Највише "скочиле" цијене превоза и хране

Г.С.
Највише "скочиле" цијене превоза и хране

БАЊАЛУКА - Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у децембру лани, у односу на претходни мјесец, у просјеку су биле више за 0,5 одсто.

У односу на децембар претходне године, у просјеку су биле више за 5,9 одсто, саопштено је из Завода за статситику Републике Српске.

Од 12 главних одјељака производа и услуга, више цијене на годишњем нивоу забиљежене су у осам, ниже цијене у три, док су цијене у једном одјељку остале непромијењене.

– Највећи годишњи раст цијена у децембру 2021. године, забиљежен је у одјељку Превоз – 14,4 одсто, због виших цијена у групи Горива и мазива за лична возила од 25,8. Раст су забиљежиле и цијене у одјељку Храна и безалкохолна пића за 10,7 одсто, због поскупљења у групама Уља и масноће од 33,2 одсто и Поврће од 20,1 одсто. Слиједи раст цијена у  одјељку Намјештај и покућство четири одсто, због виших цијена у групи Намјештај и комади намјештаја од 9,9 одсто, те у одјељку Становање са растом од 2,9 одсто, усљед повећања цијена у групама Плин од 43,4 одсто и Течна горива од 37,3 одсто. Раст цијена од два одсто забиљежен је у одјељку Алкохолна пића и дуван, због виших цијена у групи Пиво од 2,4 одсто. Раст од 1,9 одсто забиљежен је у одјељку Рекреација и култура, усљед виших цијена у групи Новине и часописи од 9,2 одсто. Повећање од 1,7 одсто у одјељку Остали производи и услуге забиљежено је усљед виших цијена у групи Остале услуге од 3,3 одсто, док је повећање од 1,4 одсто забиљежено у одјељку Ресторани и хотели, због виших цијена у групи Услуге у ресторанима и кафићима од 1,6 одсто – наводи се у саопштењу.

У одјељку Здравство цијене су у просјеку остале непромијењене.

– Највећи пад цијена на годишњем нивоу у децембру 2021. године забиљежен је у одјељку Одјећа и обућа 6,3 одсто, усљед сезонских снижења конфекције и обуће током године, док је смањење од по 0,2 одсто забиљежено у одјељцима Образовање и Комуникације, због нижих цијена у групама Предшколско образовање од 1,6, односно Телефонска и телефакс опрема од 3,9 одсто – стоји у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана