Највише повреда права из радног односа

Срна
Највише повреда права из радног односа

БАЊАЛУКА - У прошлој години у Одјељењу омбудсмана за праћење остваривања економских, социјалних и културних права регистрован је 801 предмет, од којих се највише 281 односи на повреду права из радног односа, саопштено је Институције омбудсмана за људска права БиХ.

"Слиједе повреде права из пензијског осигурања (217), комуналних услуга (92), социјалне заштите (82), здравства (74), образовања (33), екологије (21) и јавних прихода (четири)", наводи се у саопштењу омбудсмана, поводом обиљежавања 20. фебруара - Свјетског дана социјалне правде. 

У области социјалних права, Институција омбудсмана се посебно бавила стањем и проблемима са којима се сусрећу центри за социјални рад у БиХ, те је у ту сврху у октобру прошле године јавности представљен Специјални извјештај о стању и проблемима са којима се у свом раду сусрећу центри/службе за социјални рад у БиХ. 

Омбудсмани за људска права БиХ указали су да је обавеза свих органа власти у БиХ да граде друштво једнаких могућности, обезбиједе висок степен осјетљивости за угрожене категорије и да је брига о њима предуслов за достизање социјалне правде, односно постизања једнаког и праведног односа између појединца и друштва. 

Поводом обиљежавања 20. фебруара - Свјетског дана социјалне правде, омбудсмани БиХ Љубинко Митровић, Јасминка Џумхур и Нивес Јукић истичу да социјална правда, једнакост и правичност чине основне вриједности сваког друштва, саопштено је из ове институције. 

Омбудсмани поручују да је ово дан када је потребно преиспитати значај посвећености циљевима као што су искорјењивање сиромаштва, заштита достојанства на раду, равноправност полова, развој и пружање социјалних услуга за посебно рањиве категорије друштва и појединце како се они не би осјећали мање вриједним, некорисним и незаштићеним. 

"Економска, социјална и културна права гарантују се уставима БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, те уставима десет кантона и Статутом Брчко дистрикта. Ова права прецизније се уређују законима на нивоу ентитета и кантона и Брчко дистрикта, будући да су, према уставном уређењу БиХ, у њиховој искључивој надлежности", наводи се у саопштењу. 

Омбудсмани су навели да анализа жалби примљених у овој институцији у протеклом периоду показује висок степен сиромаштва великог броја становништа. 

"То је директна посљедица велике стопе незапослености, малих пензија, а најниже, односно просјечне плате су далеко испод вриједности званичне потрошачке корпе", наведено је у саопштењу. 

Из ове институције наводе да је све већем броју грађана потребна социјална заштита, што намеће обавезу надлежним да се ова врста права мора ставити у већи фокус интересовања. 

"Социјална помоћ је симболична и не може обезбиједити основне животне потребе корисника. Свјесни своје беспомоћности, а у жељи да себи и члановима своје породице обезбиједе егзистенцију, грађани БиХ, неријетко и цијеле породице, принуђени су да напусте домове и одлазе на рад у друге земље", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана