Најскупљи технолози, најјефтинији правници

Драгана Келеч
Најскупљи технолози, најјефтинији правници

Бањалука - Српска највише новца из буџета издваја за студенте који имају индекс Технолошког факултета, Академије умјетности и Рударског факултета, док је најмање коштају студенти права и економије.

Показала је то рачуница на основу података Универзитета у Бањалуци, а резултат је добијен дијељењем годишњих расхода факултета са бројем њихових студената на буџету. У процјену тих трошкова урачунати су и расходи за плате и накнаде професора, одржавање просторија у којима се одвијају вјежбе и настава и остали расходи неопходни за добијање наставног процеса у једној вискошколској установи.

Школовање једног студента на Технолошком факултету кошта највише и за њега се из буџета годишње дају 6.843, а слиједи  Академија умјетности са 6.603 КМ.

Послије будућих умјетника "најскупљи" је студент са индексом Рударског факултета. Да би била организована настава, вјежбе, исплаћене плате и несметано одржавана предавања на тој високошколској установи је потребно у просјеку 5.319 марака по студенту. На четвртом мјесту се налазе студенти Машинског факултета за чију се едукацију током године даје 5.137 марака.

Интересантно је да студент Медицинског факултета није међу пет "најскупљих". Школовање будућег љекара, фармацеута или стоматолога годишње у просјеку буџет кошта 3.083 марке. Од медицинара "више коштају" студенти архитектуре и грађевине и будући инжењери шумарства.

Са друге стране најјефтиније је школовање студента Правног факултета, који у просјеку годишње буџет кошта 1.310 и Економског - 1.393 марке.

Када се упореде просјечни трошкови за једног студента и школарине које плаћају може се закључити да су студенти у РС ипак у плусу. Школарине на јавним високошколским установама у РС су најниже у региону и нису мијењане још од 2007. године као и цијена исхране и смјештаја у студентским домовима. Школарина на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву износи 440 марака. Изузетак су Медицински гдје је школарина 660 и Академија умјетности гдје се креће од 660 до 1.500 марака у зависности од смјера.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС школарина на Универзитету у Београду је виша за 170 до 990 одсто у односу на РС. И док студенти медицине у РС школарину плаћају 660 марака, њихове колеге на истом факултету у окружењу плаћају 280 одсто више износе. Будући љекари у Сарајеву школарину плаћају 3.000, а у Београду и Загребу по 2.500 марака.

Цијена исхране у мензама у Бањалуци је 2,5 КМ дневно, а смјештаја у студентским домовима десет марака мјесечно по кревету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана