Најбољи студенти јавних универзитета каријере граде у отаџбини: Српска пружа шансу за остварење снова

Јована Ивановић
Најбољи студенти јавних универзитета каријере граде у отаџбини: Српска пружа шансу за остварење снова

БАЊАЛУКА - Неки од најбољих студената јавних универзитета након стечених диплома одлучили су да своје каријере граде у Српској, јер сматрају да им отаџбина пружа шансу да остваре своје снове.

Једна од њих је Ангелина Дулић која је Медицински факултет у Бањалуци завршила са просјечном оцјеном 9,4. Њен труд, хуманост и студентски ангажман препознали су и надлежни у Бањалуци који су јој додијели и Награду града младима.

Дулићева за “Глас Српске” прича да ће живот и професионалну каријеру сигурно наставити у Републици Српској.

- Будућност видим у Бањалуци, јер ту свакодневно дајем свој допринос у развоју и то не само студентског живота. На младима је да овај свијет боје у најљепше боје - рекла је Дулићева.

Ангелина је за вријеме свог студирања оставила печат када је у питању рад на бољим условима студентског живота, али како каже, тај посао још није завршен јер су услови за живот младих далеко од савршеног.

- Као предсједница Комитета за међународну размјену студената медицине Републике Српске и организатор научне конференције “Млади у сусрет науци”, акценат сам стављала на међусобна дружења. Борим се и даље за веће стипендије и боље услове за младе у нашој земљи, јер чврсто вјерујем да у нама лежи и снага и нада да се изборимо за бољу будућност - каже Дулићева.

Понос Факултета безбједносних наука у Бањалуци Душко Башкало из Градишке, који је лани дипломирао са најбољим резултатом у историји ове високошколске установе, опцију да напусти отаџбину није ни узимао у разматрање.

- Чврсто вјерујем да нећу отићи земље у којој сам рођен. Треба јасно да поставимо циљ и да идемо за њим па успјех неће изостати, небитно гдје живимо - рекао је Башкало.

Након успјешног студирања и просјека 9,91, Душку је понуђен посао асистента на безбједносним наукама гдје тренутно предаје на предмету “Увод у безбједност”.

- Материја предмета које смо имали је срж онога оно што ме покреће. Могу рећи да сам на испитима из предмета кривичног права и безбједности бриљирао, имао сам све десетке. Једина седмица је из енглеског језика и у питању изборни предмет - додаје Башкало.

Признаје да је пред сваки испит имао неку врсту треме.

- Имао сам тешке тренутке, посебно кад сам на испит излазио са циљаном оцјеном, највећом. Сасвим је нормално да се бринете када вам је истински стало до ствари које радите - каже Башкало.

Студенткиња Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву и предсједница Омладинског удружења студената Милица Ивковић, која на четвртој години има просјек изнад девет, своју будућност не планира градити ван Републике Српске.

- Када ме је мој труд и рад довео до мјеста предсједнице Омладинског удружења студената ЕТФ-а, схватила сам да ништа није немогуће. Због тога чврсто вјерујем у своју одлуку о останку у својој земљи и сљедећи циљ ми је да лично допринесем њеном развоју - каже Ивковићева.

Кључ

Иако најбоље оцјене током студирања захтијевају бројна одрицања, Ангелина Дулић каже да је добра организација кључ сваког успјеха.

- И ја сам примјер тога. Могуће је студирати, путовати и истовремено водити активан студентски живот - додаје Дулићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана