Најављено поскупљење брашна довешће до ланчаног раста цијена: И кифла из пекаре постаће луксуз

Јана Кезић
Најављено поскупљење брашна довешће до ланчаног раста цијена: И кифла из пекаре постаће луксуз

БАЊАЛУКА - Поскупљење брашна, који најављују млинари у Српској довешће до ланчане реакције и раста цијена хљеба и пецива, што је, како кажу у удружењима потрошача, још један удар на џеп грађана којима би и кифле из пекаре могле постати луксуз.

Након што су млинари, а за њима и пекари најавили поскупљења својих производа, из удружења потрошача упозоравају да су цијене основних животних намирница већ отишле у небо, те да ће надлежни у Српској морати томе стати у крај.

- Пензије и плате не могу испратити сва та поскупљења и нови раст цијена није оправдан. Свјесни смо да је цијена горива отишла на горе и да оно проузрокује огромне трошкове, али очигледно је да и ми имамо проблеме. Не производимо ништа и наше њиве нису узоране колико би требало да буду па све морамо увозити из иностранства. Доћи ћемо у ситуацију да је грађанима и кифла из пекаре луксуз - истакла је извршна директорица Удружења потрошача “Дон” Приједор Муриса Марић.

Додала је да млинари најављују поскупљење јер већину пшенице набављају из увоза, чиме и правдају подизање цијена.

- Мора се зауставити раст цијена, јер многи себи неће моћи да приуште ни основне животне намирнице, а све то могло би натјерати грађане да пакују кофере и оду из земље - поручила је Марићева.

Жетва пшенице широм Републике је у финишу, а ратари су задовољни родом и квалитетом хљебног жита. Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је за “Глас Српске” да је посљедња киша дошла као мелем на рану.

- Квалитет пшенице задовољава млинско-пекарски сектор и бољи је у односу на прогнозе - поручио је Маринковић. Цијена овогодишњег рода пшенице на тржишту, појашњава он, креће се од 35 до 40 фенинга што уз субвенцију од 300 КМ по хектару од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС може задовољити интересе произвођача.

Иако још није почео откуп овогодишњег рода, из Удружења млинара Српске поручују да се ништа не зна осим да је поскупљење неминовно.

- До поскупљења брашна ће сигурно доћи. Цијене пшенице су од прошле године више бар неких 20 одсто, али како ствари стоје изгледа да ће оне још скакати. Видите да је на једном континенту пожар, поплава, суша и пандемија, а кад се све то сабере, ко зна шта ће се све десити у наредном периоду - рекао је предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос.

Ако се обистине предвиђања млинара до корекције цјеновника доћи ће и у пекарама, гдје су поједини производи већ једном поскупјели ове године.

- У септембру ће се знати цијене брашна за идућу годину и онда ће се процијенити да ли ће доћи до поскупљења. Ако брашно буде поскупјело још десет одсто онда ће морати и пекарски производи на годишњем нивоу за пет до одсто одсто - потврдио је власник компаније “Крајина клас”, у оквиру које послује и ланац пекара “Мања” Саша Тривић. Појаснио је да постоје производи којима се не може подићи цијена за десет одсто па ће пекари поскупљењем одређених артикала надомјестити разлику. 

- Ми смо подигли цијене у марту, па мислим да више нећемо ове године - каже Тривић.

Принос

Стојан Маринковић је рекао да је жетва пшенице завршена на више од 95 одсто засијаних површина.

- Приноси се крећу од шест до девет тона по хектару. Добар дио овогодишњег рода, пољопривредници су поучени ранијим искуствима оставили у властите амбаре, неки су пшеницу замијенили за сјеме, ђубриво или нешто друго, а поједини су је и продали - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана