Награђено девет докторанада и 24 постдипломца

Срна
Награђено девет докторанада и 24 постдипломца

ПРЊАВОР - Општина Прњавор издвојила је 37.500 КМ као награде за девет студената докторских студија и 24 студента постдипломских студија који су поријеклом са ове општине.

Начелник општине Дарко Томаш изјавио је новинарима да су постдипломци награђени са по 1.000 КМ, а докторанди са 1.500 КМ.

"Наш првенствени циљ је да млади схвате да имају подршку локалне заједнице у њиховом настојању да се образују, улажу у знање и вјештине, јер изграђујући себе додатно изграђују и нашу општину", рекао је Томаш који је организовао пријем за награђене.

Он је додао да се на расписани јавни позив пријавио већи број докторанада и постдипломаца од очекиваног, као и да су већина награђених раније били корисници општинских стипендија и других награда које је издвајала локална заједница.

"Увјерен сам познајући њихове могућности, досадашњи просјек оцјена и убједљивост током студирања да ће се за ове младе људе тек чути како у Прњавору, тако и у Републици Српској", рекао је Томаш.

Томаш је нагласио да финансије не смију бити проблем за напредовање младог човјека.

"Ту смо да младима пружимо могућност за образовање и напредовање јер тако имају много извјеснију будућност, а уколико су финансије некоме једини проблем или препрека за усавршавање и студирање локална заједница ће помоћи", истакао је Томаш.

Бојан Малешевић, студент другог циклуса на Економском факултету у Бањалуци, каже да му је драго што општина Прњавор препознаје рад и труд младих.

"Сложили смо се на данашњем састанку са начелником Томашем да се улагање у себе и знање увијек исплати и позвао бих све који имају могућност, вољу и жељу да искористе прилику да се усавршавају", поручио је Малешевић.

Међу награђенима је Јована Његован која завршава мастер студије педагогије на Филозофском факултету у Бањалуци.

"Сигурна сам да овакве награде које редовни студенти добијају представљају велику подршку младима, али и мотивацију да се додатно усавршавају" , рекла је Његованова.

Николина Јованић коју почетком наредне године очекује завршни мастер рад на студијима социјалног рада каже да се никада није покајала избором факултета, јер је одувијек имала жељу да на неки начин помаже онима који су у стању потребе, те да јој је однос локалне заједнице према младима додатни подстрек да испуни амбиције.

Дејан Васић, који се налази на докторским студијима Грађевинског факултета у Београду, сматра да је значајно то што локална заједница води рачуна о младим школованим људима, а данашње награде нису само новчана помоћ, него значајан гест подршке који ће у догледно вријеме допринијети развоју како општине, тако и Републике Српске у цјелини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана