Надежда Праљак једна од добитника признања на конкурсу Друштва учитеља РС: Виле донијеле прву награду

 Јана Кезић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Прича о вилама које су након свађе схватиле да заједно могу пуно више донијела је прву награду ученици петог разреда Основне школе "Бранко Ћопић" из Бањалуке Надежди Праљак на литерарном конкурсу који је расписало Друштво учитеља РС поводом обиљежавања стогодишњице рођења Душка Радовића.

Надежда, која је на конкурсу на тему кратке приче за лаку ноћ у категорији за ученике четвртог и петог разреда освојила прво мјесто, за "Глас" каже да се њена срећа не може описати, јер се у овој улози нашла први пут у животу.

- Написала сам причу о вилама, које живе у једном градићу и у њихов крај дођу виле из другог града. Након неког времена су се посвађале, али су се на крају помириле и наставили да живе у једном граду - рекла је Надежда у петак на свечаности у просторијама Филозофског факултета у Бањалуци.

Додала је да јој је у самом процесу рада много помогла њена учитељица Љиља Кецман, која јој је као ментор у писању ове приче пружила пуну подршку и љубав, истакавши да ће се опет пријавити на неке сличне конкурсе.

Кецманова за "Глас" каже да је изузетно поносна и да јој је веома драго што је баш њена ученица освојила прву награду те нагласила да је Надежда осим писања веома надарена и за математику, сликање и спорт.

- Она је написала изузетно лијепу и поучну причу, која нам поручује да не треба да се свађамо, него лијепо да се дружимо и да смо свјесни тога да заједничким снагама можемо много више да учинимо - рекла је Кецманова.

Наводи да је Надеждину бајку неколико њених колегиница већ обрађивало са ђацима на часу, а реакције су веома позитивне, јер се дјеци прича јако допала.

- Имамо много талентоване дјеце и сматрам да би у школама требало више пажње обратити на њих, јер се данас, нажалост, најчешће само разговара о онима који праве проблеме - казала је Кецманова.

Предсједница Друштва учитеља РС Марина Кнежевић каже да су поводом 100 година од рођења Душка Радовића одлучили да распишу литерарни и ликовни конкурс за ученике са територије Српске и Србије.

- Задовољство нам је што нам је пристигло много дивних радова и било је веома компликовано изабрати најбоље - казала је Кнежевићева и додала да су награде уручене за 12 ученика.

Прву награду за литерарни конкурс у категорији од првог до трећег разреда освојила је ученица ОШ "Десанка Максимовић" из Челопека Ивона Филиповић. Када је ријеч о ликовном конкурсу, у категорији од првог до трећег разреда прво мјесто је освојила ученица ОШ "Вук Караџић" из Бањалуке Емилија Врањеш, док је у категорији од четвртог до петог разреда прво мјесто освојила Ивана Антонић, ученица ОШ "Младен Стојановић" из Лакташа.

На свечаности су додијељене награде за побједнике конкурса за учитеља године, који је расписан поводом Дана учитеља, а једна од награђених за сарајевско-романијску регију је учитељица ОШ "Свети Сава" из Рогатице Снежана Пјевчевић.

- Свака награда представља потврду доброг рада и да само тако треба наставити - рекла је Пјевчевићева, додајући да јој вјетар у леђа управо дају њени ученици.

Професорица на Филолошком факултету Сања Мацура, која је одржала занимљиво предавање о детаљима из живота Душка Радовића, каже да о њему треба искључиво причати као о чика Душку.

- Он је у свом срцу имао бескрајну љубав и огромно поштовање за дјецу, али је био једна врста мргуда за одрасле. Био је огромно име у поезији, афористици, али и српској слободној мисли - казала је Мацура.

Манифестацију су уљепшали културно-умјетнички игрокази, а све је награђено дуготрајним аплаузом.

Сарадња

Потпредсједник Друштва учитеља РС Желимир Драгић каже да је декан Филозофског факултета Срђан Душанић био један од донатора који је помогао да Друштво учитеља РС званично буде регистровано. Осим тога, додао је, сви ресурси Филозофског факултета дати су на располагање њиховом друштву, због чега су неизмерно захвални.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана