Нада Јовановић, директорица Туристичке организације РС: Ваучери нам требају и кад прође пандемија

Милијана Латиновић
Нада Јовановић, директорица Туристичке организације РС: Ваучери нам требају и кад прође пандемија

Тренд раста броја долазака и ноћења домаћих посјетилаца охрабрује и улива наду да овогодишња сезона у Српској неће доживјети потпуни крах, а томе су у великој мјери допринијели ваучери који би требало да постану пракса и када прође пандемија вируса корона, јер никада као ове године нисмо упознали туристичке бисере наше Републике.

Истакла је то у интервјуу за “Глас Српске” директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић нагласивши да су туристички ваучери које даје Влада РС изузетан потез и одлука донесена у правом тренутку за подршку домаћој туристичкој привреди.

- Надам се да ће ова кампања заживјети и у будућности јер је то одличан подстицај за домаћи туризам. Од 15. јуна, када је кампања “Доживи Српску” почела, до сада је искоришћено 12.066 ваучера - рекла је Јовановићева.

ГЛАС: Колико је домаћих туриста до сада провело одмор на дестинацијама у Српској?

ЈОВАНОВИЋ: Током јула број долазака домаћих туриста износио је 12.720, а број остварених ноћења 35.965, што је у поређењу са претходном годином мање, али с обзиром на чињеницу да у мјесецима прије нисмо имали готово ниједног госта, ово је податак који охрабрује. Бројеви показују да је овај тренд настављен и у августу, те да ће домаћи туристи остварити приближан број долазака и ноћења као и лани, што је веома позитивно. Пратећи податке Републичког завода за статистику, од марта до јула ове године у РС је забиљежено укупно 41.385 долазака, а остварена су 115.484 ноћења, док је у истом периоду лани забиљежен 179.061 долазак и 419.420 ноћења.

ГЛАС: На којим дестинацијама је искоришћено највише ваучера?

ЈОВАНОВИЋ: За сада је највише ваучера искоришћено у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица”, затим у хотелима у Требињу, “Бањи Кулаши”, бањи “Вилина влас” и Националном парку “Сутјеска”.

ГЛАС: Колика је штета у туризму Српске за пола године, колико траје пандемија вируса корона?

ЈОВАНОВИЋ: Од проглашења пандемије туризам се издваја као једна од најпогођенијих привредних грана која ће посљедице осјећати још дуго времена. Говорити у бројевима о размјерама штете у туризму за сада је рано. Потребно је испратити ову годину и надати се да је пред нама период са стабилном епидемиолошком сликом.

ГЛАС: На који сегмент у туризму се највише одразила пандемија?

ЈОВАНОВИЋ: На самом почетку пандемије апсолутно сви сегменти туристичке привреде били су блокирани. С временом, како је дошло до ублажавања мјера, и услуга и понуда у туризму се будила, а значајно су помогле и мјере Владе РС. Међутим, фестивалски и манифестациони туризам су у потпуности онемогућени јер мјере о дозвољеном броју окупљања максимално 50 људи значајно утичу на кретања домаћих и страних туриста.

ГЛАС: Колико ће времена бити потребно  за опоравак туризма и које мјере је још потребно предузети да би туризам испливао из ове кризе?

ЈОВАНОВИЋ: Тешко је говорити који је временски период потребан за потпуни опоравак туризма све док је вирус у заједници, док не постоји лијек и док свијет функционише под ограничењима. Радује нас што видимо да се дестинације и земље које су имале заиста лошу здравствену ситуацију, као што су Италија и Шпанија, опорављају у погледу туризма, као и што остале европске земље раде на туристичким програмима и плановима за наредну годину, што улива наду о слободи кретања и размјени туриста у периоду који је пред нама. С тим у вези, Туристичка организација РС ће паралелно радити на изради плана и програма промоције туристичке понуде Српске како на домаћем туристичком тржишту, тако и на иностраном како бисмо спремно дочекали крај пандемије.

Дестинације

ГЛАС: Које дестинације у Српској привлаче највише посјетилаца?

ЈОВАНОВИЋ: Једна од најпосјећенијих дестинација Српске у овом периоду је Требиње, град који са својим Старим градом, базенима и Градом сунца пружа прави медитерански угођај. Сљедећа дестинација која се овог љета издвојила је Јахорина. Планински боб на шинама представља највећу љетну атракцију, а актуелни су и бањски центри, Национални парк “Сутјеска”, те Вишеград са Андрићградом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана