Нада да ће бити пронађен списак имена 10.000 козарачке дјеце

Срна
Нада да ће бити пронађен списак имена 10.000 козарачке дјеце

Београд - Режисер Дана Будисављевић, чији је филм “Дневник Диане Будисављевић” освојио овогодишњу “Златну арену” у Пули, очекује да ће сада бити веће занимање за личност ове Аустријанке која је у стравичним приликама усташког режима у НДХ спасила више од 10.000 козарачке дјеце и истиче да не губи наду да ће списак са њиховим именима бити нађен.

“Било би ми веома драго да буде пронађена та картотека, јер вјерујем да негдје постоји. Ми је нисмо нашли, али се надам да ће на крају, ипак, бити пронађена”, рекла је Будисављевићева за “Вечерње новости”.

Она је нагласила да очекује да ће занимање за Диану Будисављевић сада бити веће, наводећи да се на почетку рада на филму о њој и њеним сарадницима готово ништа није знало.

“Уз дневник је била једна Дианина фотографија на насловници, а када бисте имена њених сарадника укуцали у жГуглж претрага би показала да нема ничега. То је била неоткривена прича и жеља нам је била да истражимо ко су ти непознати јунаци”, нагласила је Будисављевићева.

Будисављевићева је нагласила да се упустила у причу о Диани Будисављевић, јер она иде мимо данашњих подјела на усташе и партизане и открива грађанску класу о којој се мало зна.

“Из жДневника Диане Будисављевићж видљиво је да је баш та грађанска класа дала огроман допринос да зло буде побијеђено, те допринос антифашизму и отпору према усташама. Након рата су, ипак, све те заслуге приписане комунистима и партизанима”, рекла је Будисављевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана