Национални паркови и Шумарски факултет заједно до фондова ЕУ

Срна
Foto: Срна

ФОЧА- Национални паркови "Сутјеска" и "Козара" из Републике Српске и "Тара" из Србије, те Шумарски факултет Универзитета у Бањалуци потписали су данас на Тјентишту меморандум о сарадњи.

Ова заштићена подручја из Српске и Србије, уз стручну помоћ Шумарског факултета, намјеравају заједничким снагама да конкуришу за средства европских фондова, кроз пројекте у првом реду унапређења заштите биљног и животињског свијета, те развоја инфраструктуре и туризма.

Осим заједничког приступа фондовима, сарадња ће подразумијевати и размјену знања и искустава у областима заштите природе и туризма.

Вршилац дужности директора Националног парка "Сутјеска" Милош Ного каже да им је жеља да остваре сарадњу и са осталим заштићеним подручјима у Српској и окружењу.

Он је напоменуо да модерни научно-истраживачки центар Националног парка "Сутјеска" пружа велике могућности и да тек треба да заживи у пуном капацитету.

"Планирамо да наш научно-истраживачки центар у будућности има много више посјета. Такође, овдје долазе туристи из цијелога свијета, одушевљени су оним што Национални парк "Сутјеска" пружа и радо нам се враћају", рекао је Ного.

Ранко Милановић из Националног парка "Тара" каже да су, након прекида односа једно вријеме, овим чином обновили сарадњу са Националним парком "Сутјеска".

"Споразум се прије свега односи на сарадњу на пољу писања пројеката, али без обзира на то налазимо се географски релативно близу, доста је ствари које нас повезују, тако да су могућности сарадње доста широке. Сада крећемо са идејом припреме једног међународног пројекта, а кроз саму сарадњу гледаћемо да нађемо још више повезница и конкретних ствари на којима можемо радити", рекао је Милановић.

Он је додао да ће се заједнички пројекти односити на екологију и шумске екосистеме и њихово унапређење.

Директор Националног парка "Козара" Божидар Николетић подсјећа да у БиХ постоје четири национална парка, од чега три у Републици Српској, а да сама чињеница да су национални паркови "Сутјеска" и "Козара" проглашени у бившој држави Југославији и да су стари више од 50 година, говори о важности тих заштићених подручја.

"У смислу развоја националних паркова, имамо доста добру сарадњу са европским институцијама и кроз пројекте добијамо одређена сердства. Наравно да окосница развоја мора бити Влада Републике Српске, која је носилац свих функција развоја националног парка, и ми се надамо да ће Влада још боље и више да препозна наше активности и да нам помогне у нашем дјеловању", рекао је Николетић.

Професори и студенти Шумарског факултета из Бањалуке радо долазе на теренску наставу у Национални парк "Сутјеска", гдје уживо и ближе могу да упознају природна блага о којима уче у књигама.

Професор Шумарског факултета Владимир Ступар истиче да шумари увијек дају предност учењу у природи, а да и студенти природно-математичког факултета имају такав вид наставе.

"Потребно је укључити и средње и основне школе, па чак и предшколске установе. Кренути са дјецом у вртићима, да им се објашњава шта је то вриједност природе и заштићених подручја, тако да су добродошли сви објекти и инфраструктура који доприносе томе", напоменуо је Ступар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана