Начелник општине и посланици подржали раднике

Srna
Foto: Srna

ФОЧА- Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић и народни посланици Ненад Лаловић и Огњен Бодирога подржали су раднике Националног парка “Сутјеска” који већ 80 дана штрајкују, те договорили да од надлежног министарства буде затражено хитно формирање радне групе која би пронашла начин да се испуни минимум захтјева и одблокира процес рада.

Вукадиновић је након састанка са радницима у канцеларији Националног парка у Фочи рекао да су се одазвали позиву Штрајкачког одбора и да су подржали раднике у борби за остваривање њихових права.

Он је истакао да радници живе у тешким условима и да тренутно нису здравствено осигурани.

“На састанку је закључено да ресорно министарство што хитније оформи комисију која ће доћи у Национални парк и пробати да усагласи ставове са радницима, да се договори који су минимални услови које радници траже, а да заузврат одблокирају процес рада”, рекао је Вукадиновић.

Он је констстовао да су у оваквој ситуацији сви губитници, јер је почела туристичка сезона, а резервације се отказују, те да је неопходно изнаћи рјешење за трајно финансирање Националног парка “Сутјеска”.

Према његовим ријечима, један од приједлога са овог састанка је да се уведе еколошка такса при регистрацији моторних возила за финансирање националних паркова у Републици Српској и БиХ.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Ненад Лаловић изразио је разумијевање за проблеме радника и истакао да им дају подршку, те да ће од надлежних инсистирати на трајном рјешењу финансирања парка.

Посланик Огњен Бодирога рекао је да су показали јединство и да се он ставио радницима на располагање.

Предсједник Штрајкачког одбора Драгомир Дракул рекао је да ће, уколико не буду испуњени захтјеви, а то су исплата заосталих плата, смјена менаџмента и рјешавање трајног финансирања, радници у петак, 2. јуна, на Тјентишту блокирати магистрални пут према Требињу.

“Подршка општине и посланика много нам значи, упознали смо их да овај скуп није политички. Задовољни смо данашњим састанком”, рекао је Дракул.

Позиву Штрајкачког одбора одазвала се и Татјана Шифорија, члан Управног одбора Парка.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник изјавио је раније Срни да има пуно разумијевање за захтјеве радника Националног парка /НП/ “Сутјеска” и да је успио да им се посредством Компензационог фонда исплати дио дуговања.

“Надлежне институције истражују пословање, како су радници и захтијевали. Покренуто је и питање смјене менаџмента”, рекао је Випотник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана