Начелник општине Фоча подржао иницијативу грађана за одржавање сједнице Скупштине због изградњи МХЕ

Срна
Foto: Архива

ФОЧА- Удружење грађана "Бјелава" саопштило је да је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић подржао њихову иницијативу за одржавање сједнице Скупштине општине о проблему изградње мале хидроелектране на сливу ријеке Бјелаве, на основу петиције коју је потписало 3.000 грађана Фоче којом су изразили незадовољство и противљење планираној изградњи МХЕ.

Представници Удружења "Бјелава" одржали су састанак са Вукадиновићем на којем су му у писаној форми доставили хронолошки слијед догађаја и активности мјештана села у сливу ријеке Бјелаве, неформалне групе грађана "Сачувајмо ријеке Фоче", представника потписника петиције против изградње МХЕ у општини Фоча, као и Удружења "Бјелава", који указују на низ незаконитих радова инвеститора, као и пропуста општинских и републичких институција да радове зауставе у претходном периоду, наведено је у саопштењу.

- Новоизабрани начелник општине сматра да сједница мора бити организована тако да се представницима Удружења ''Бјелава'' дозволи равноправно учешће у дискусији са одборницима, представницима општине Фоча и осталим заинтересованим странама - инвеститором, представницима Водоводног предузећа ''Извор'' и ресорног министарства. Осим тога, начелник је предложио и понудио помоћ у организовању састанака са свим клубовима одборника и самосталним одборницима на којима би одборници прије сједнице имали прилику да се детаљније упознају о ситуацији и хронологији радова на Бјелави - каже се у саопштењу.

Из Удружења "Бјелава" додају да је на првом њиховом састанку са челним човјеком Фоче разговарано и о проналажењу најбољег начина за заштиту градског водовода, те да је Вукадиновић обећао да ће се први пут на терену обиљежити зоне заштите изворишта и онемогућити нелегални радови у зонама заштите који могу да доведу до угрожавања снабдијевања града чистом водом.

- Изузетно смо задовољни што је новоизабрани начелник општине Фоча ставио као приоритет грађане, те њихову борбу против нерегуларности и неправилности које су учињене раније. Дубоко вјерујемо да је нови начелник препознао озбиљност проблема нелегалних радова у сливу ријеке Бјелаве и надамо се да ће дјеловати у складу са обећањима датим на састанку и интересима грађана Фоче - истичу из овог удружења.

Борци против градње МХЕ, како су навели, упознали су начелника и о чињеници да воденица породице Вујичић, која је под заштитом референтне републичке установе, ни по закону не смије бити угрожена никаквим даљим радовима у њеној близини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана