Начелник Новог Града: Радиоактивни отпад збрињавати тамо гдје је настао

Срна
Начелник Новог Града: Радиоактивни отпад збрињавати тамо гдје је настао

НОВИ ГРАД - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да би најлогичније било да Хрватска половину радиоактивног отпада коју је обавезна преузети из Нуклеарне електране "Кршко" складишти на мјесту гдје је и настао.

Дрљача је рекао Срни да локација коју потенцира Хрватска не задовољава техничке услове.

- Нас не интересује њихово тумачење да је то нормално и безбједно у свијету. Можда то и јесте безбједно у свијету, али, судећи по томе да Хрватска инсистира на локацији Трговска гора због уштеда, да не плаћа Словенији, не можемо бити сигурни да ће то бити безбједно - навео је Дрљача.

Према његовим ријечима, Хрватска није испоштовала одредбе међународних конвенција у вези са информисањем БиХ, иако они тврде другачије.

- Информације се скривају. Чини ми се да се у медијима пласира само оно што Хрватска жели да ми чујемо - каже Дрљача.

Он је подсјетио да је прошле седмице на састанку који је у Сарајеву организовао министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац још једном потврђен став да је неприхватљива изградња одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

- Један од закључака је био да буде формиран експертски правни тим који ће се бавити овим питањем. Мислим да имамо пуно право да се противимо - каже Дрљача.

Он је навео да су се учесници састанка договорили да се у наредном периоду одржавају састанци у складу са потребама.

- Ја сам поновио иницијативу да у Новом Граду буде квалитетно мјесто за мјерење радиоактивности. То је потребно како би се умирили грађани, јер ми не можемо напамет да тврдимо да се на планираној локацији не дешава ништа, морамо редовно имати податке - рекао је Дрљача.

Националним програмом спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива као преферентна локација за одлагање радиоактивног отпада назначена је касарна Черкезовац у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Овај документ предвиђа да на тој локацији буде формиран центар за збрињавање радиоактивног отпада.

- Они хоће једноставно да радиоактивни отпад баце у наше двориште, и то тако да они имају мање ризика и што мање улагања - рекао је Дрљача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана