На жалбу Ристића промијењен уџбеник историје у Чикагу

Срна
На жалбу Ристића промијењен уџбеник историје у Чикагу

БЕОГРАД- Школски дистрикт Парк Риџ у Чикагу је након жалбе породице Ристић поријеклом из БиХ промијенио уџбеник историје у којем је раније било наведено да је Србија "извршила агресију на БиХ" и да је предсједник Србије Слободан Милошевић "одговоран за геноцид у БиХ", док је термин "геноцид" сада замијењен појмом екстремно суров, насилан акт.

Катарина Ристић је рекла да је имала само 15 година када је добила задатак да напише семинарски рад о теми "Геноцид над Бошњацима деведесетих", да је о рату у БиХ знала само оно што јој је испричао отац Ранко, а то је да им је у БиХ запаљено све, да јој је бака Ковиљка силована, па убијена у Возући 1993. године.

"Замислите како ми је било када сам видјела литературу према којој сам требала да пишем рад. Тада сам опет питала оца", рекла је Ристићева за "Вечерње новости".

Њен отац Ранко, избјегао из Завидовића, рекао је да је био пренеражен када је видио садржај о "босанском геноциду", према коме је Катарина заједно са школским другарицама требало да напише рад.

"На зеленој насловној страни одштампана је композиција српски великани од Светог Саве, преко Николе Тесле, Јована Дучића, Новака Ђоковића, Владе Дивца и стрелица која од њих води до масовних гробница у Сребреници. По савјету професора историјем којој сам се обратио, жалио сам се школском одбору и они су, заиста, реаговали брзо", испричао је Ристић.

Он је навео да је експерт Универитета "Де Пол", кога је школа ангажовала свједочио да је у питању неистина, те да га је директор школе званично обавијестио о промјени програма у који су сада уведена документа које је његова кћер Катарина Ристић користила у својој истрази.

Када је битка за истину у школи добијена, Ранко Ристић је успоставио контакт са порталом "Србијан тајмс", са којим је договорио да се све епархије и удружења Срба у САД обавијесте о путу како се лажна историја може промијенити.

"Систем у САД омогућава свакој заједници да утиче на школство и да нема никаквих проблема да истина надјача пропагандне лажи. То је велики посао и ми Срби који живимо у САД морамо да га урадимо свако у свом америчком дворишту", поручио је он.

Уредник "Србијан тајмса" Антонија Ковачевић објаснила је да је да су врх Српске православне цркве и српска дипломатија у САД обећали да ће пружити помоћ, те да српска заједница широм САД ускоро организовано креће да претреса градиво из историје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана