На улицама Бијељине просјачи 53 дјеце

Srna
Foto: NYT

БИЈЕЉИНА - На улицама Бијељине просјачи 53 дјеце, наводи се у дијелу Извјештаја о правима дјетета замјеника Омбудсмана за дјецу Републике Српске Јованке Вуковић, у којем се указује на потребу да се у граду отвори Прихватилиште за дјецу у ризику. Како се наводи, Бијељина би била прва локална заједница у Српској која би отворила ову социјалну услугу.

 

У извјештају, који би сутра требало да разматра Скупштина града, Вуковићева истиче да би прихватилиште омогућило склањање дјеце са улица до дефинитивног рјешавања њиховог статуса стварањем безбједног породичног окружења или алтернативног смјештаја у најбољем интересу дјеце која просјаче и друге дјеце у ризику.

Она је најавила да ће пред одборницима ускоро бити елаборат о оправданости отварања прихватилишта.

Као неизоставна потреба је наведено и отварање савјетовалишта за брак и породицу, као и савјетовалишта за дјецу и младе у Бијељини која би имала вишеструку улогу у превенцији и у подршци дјеци током кризних фаза развода брака њихових родитеља, као и развојних проблема и потреба дјеце.

Према подацима из извјештаја, институција Омбудсмана је још 2019. године у сарадњи са европски сертификованом Асоцијацијом системских породичних терапеута Србије организовала едукацију из области системске породичне психотерапије на начин да едукатори из Београда долазе у Бијељину и град ће за годину дана имати 11 психотерапеута ојачаних за рад са дјецом и породицама са дјецом.

У организацији Канцеларије Омбудсмана за дјецу у Бијељини формирана је и нова група едуканата од 20 професионалаца, што представља велики ресурс за рад будућих савјетовалишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана