На суђењу Мајхмуљину прочитан исказ преминулог свједока о звјерствима муџахедина

Срна
На суђењу Мајхмуљину прочитан исказ преминулог свједока о звјерствима муџахедина

Сарајево - На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину прочитан је исказ преминулог свједока Крстана Маринковића, који је навео да су га муџахедини у Гостовићима 1995. године мучили и тјерали да љуби одрубљену главу Гојка Вујића.

Крстан Маринковић је 2015. године испричао да је био припадник Лаке прњаворске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/, када је с другим војницима заробљен на локалитету Крчевина, преноси Бирн.

“Везали су нам руке жицом. Тукли су рукама, ногама, кундацима пушака”, навео је Маринковић у изјави.

Он је додао је да су касније одведени у мјесто Ливаде, гдје је видио друге заробљенике, који су били крвави.

“Тукли су страховито Винка Арсендића, јаукао је и крв је прскала”, изјавио је свједок, нагласивши да су их муџахедини везали за колац и тукли.

Маринковић навео да је у Ливадама био од 21. до 23. јула 1995. године, а потом је одведен у муџахедински камп у Гостовиће, гдје је, како је рекао, тучен и тјеран да љуби одрубљену главу Гојка Вујића.

“Неки муџахедин је донио Гојкову одсјечену главу и рекао - љуби брата, и ја сам морао љубити одсјечену главу”, рекао је свједок Маринковић.

Маринковић је истакао да су у Гостовићима били 34 дана, а потом су пребачени у Казнено-поправни дом /КПД/ Зеница, одакле је пуштен крајем децембра 1995. године.

Бивши командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Махмуљин оптужен је да није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника одреда “Ел-муџахедин” на подручју Возуће и Завидовића. Према оптужници, припадници одреда су од 11. до 29. септембра 1995. убили 52 ратна заробљеника.

На овом суђењу тужилаштво је уложило 992 доказа, чиме је завршен доказни поступак Тужилаштва БиХ.

Наставак суђења заказан је за 3. октобар, када је планирано одржавање статусне конференције, на којој ће одбрана предложити извођење својих доказа.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана