На сњежној Козари више од хиљаду посјетилаца

Срна
На сњежној Козари више од хиљаду посјетилаца

ПРИЈЕДОР - Полагањем вијенаца на Меморијалном зиду у оквиру Спомен-комплекса на Мраковици данас је настављена манифестација "Дани зиме на Козари".

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Александре Мићић, делегације Народне скупштине и Владе Републике Српске, Града Приједора, општина суорганизатора, учесника манифестације те других установа и организација.

"Дани зиме на Козари" окупили су данас у Националном парку "Козара" више од хиљаду посјетилаца.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је да је Козара отворена за посјетиоце током читаве године и нуди богате садржаје за одмор и рекреацију, те да је Град опредијељен да подигне на виши ниво туристичку понуду заједно са Националном парком и Развојном агенцијом "Преда".

Он је рекао новинарима да се привредно-туристичка манифестација "Дани зиме на Козари" одржава по 16. пут.

"Чињеница је да су се људи, након прекида због короне, ужељели планине, боравка у природи и дружења на овај начин. То говори велики број посјетилаца не само из Приједора, него и околних градова и општина, а ту су и гости из удаљенијих градова и региона", навео је Јавор.

Директор Националног парка "Козара" Божидар Николетић изјавио је да су овакве манифестације увијек значајне за подстицај развоја туризма и повећање броја посјетилаца.

"Трудимо се да свим посјетиоцима изађемо у сусрет, имамо у плану проширење паркинга и вјерујео да ћемо у томе успјети, јер нам је то највећи проблем", додао је Николетић.

У гастро-такмичењу учествовале су 24 екипе из 15 општина и градова Републике Српске, Федерације БиХ и Србије. По категоријама надметало се шест екипа средњих школа, 12 екипа извиђача и планинара те шест ловачких удружења.

У спортским такмичењима у дисциплинама на снијегу учествовало је осам екипа, а надметали су се у дисциплинама: трчање у паровима завезаних ногу, обарање чуњева, набацивање обруча, шутирање лопте на гол, рушење пирамида и скок у даљ.

Поред такмичарских котлића и припремљених гулаша и чорби, чланови Ловачког удружења "Љубија" Приједор су током дана за посјетиоце припремили 1.000 порција ловачке чорбе.

Предсједник овог удружења Живко Бабић изјавио је да су са задовољством прихватили понуду организатора да и на овај начин Приједор, као домаћин угости све посјетиоце ове манифестације.

У музичко-забавном програму учествовали су етно-група Удружења жена "Јабука" из Козарске Дубице, мушке и женске пјевачке групе Културно-умјетничког друштва "Уна" из Новог Града, поп-рок група " Бећари" и ди-џеј Владимир Зорић.

Манифестација је почела јуче скијашким купом у организацији Планинарско-скијашког друштва "Љубијски рудар" на којем су учествовала 52 такмичара и походом 80 планинара сњежним тазама Козаре у организацији Клуба ектремних спортова "Албатрос".

Покровитељ манифестације је Град Приједор, организатор приједорска Туристичка организација, а саорганизатори Национални парк "Козара" и туристичке организације Републике Српске, града Градишка и општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана