На рецепт 20 нових лијекова

Милијана Латиновић
На рецепт 20 нових лијекова

Бањалука - Становници Републике Српске који се боре са дијабетесом, кардиоваскуларним, плућним, бубрежним и другим честим обољењима од 15. августа моћи ће на рецепт подићи 20 нових лијекова о трошку Фонда здравственог осигурања РС.

За само једно паковање неког од тих медикамената, који се користе након трансплантације бубрега, јетре, срца или за превенцију венске тромбоемболије након операција, пацијенти би морали да издвоје стотине марака. Стављањем тих лијекова на листу А обољели ће за њих плаћати само партиципацију од десет одсто цијене лијека, док ће ослобођени плаћања партиципације лијек добити бесплатно.

- На листу А је увршћено неколико нових инсулина за обољеле од дијабетеса, лијекови за аутоимуне и бубрежне болести и астму, док су лијекови за кардиоваскуларна обољења, превенцију можданог удара и шизофренију увршћени на листу Б, тако да ће осигураници, умјесто пуне цијене, плаћати пола - навели су у Фонду здравства и појаснили да су неки од ових лијекова и раније били доступни обољелима, али да се сада уводе нови облици и дозе. Напомињу да су неки од ових лијекова новије генерације, попут терапије за шизофренију и биполарне поремећаје.

У фонду истичу да је проширење листе лијекова који се издају на рецепт наставак унапређења доступности медикамената за осигуранике будући да је фонд недавно и на болничке листе уврстио 16 нових лијекова.

Колико је овај потез фонда значајан најбоље знају они који се годинама боре са болешћу. Потпредсједник Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника регије Добој Жељко Ристић истиче да ће нове мјере фонда много значити дијализним пацијентима.

  • Са финансијске стране то за нас има превелики значај. Без тих лијекова не бисмо могли преживјети, а ради се о медикаментима који су јако скупи и 80 одсто обољелих није у могућности да их приушти - рекао је Ристић и додао да на подручју регије Добој има 128 дијализних пацијената.

*Неки од лијекова који су увршћени на А листу

- Такролимус са продуженим ослобађањем (трансплантација), 1 мг - 251,32 КМ

- Будесонид+формотерол (астма и хронична опструктивна плућна болест), 160+4,5 мцг - 70,2 КМ

- Флутиказон фураоат+вилантерол (астма и хронична опструктивна плућна болест), 92/22 мцг - 60,38 КМ

- Метформин таблете са продуженим ослобађањем (дијабетес тип 2), 500 мг - 4,86 КМ

*Лијекови увршћени на Б листу

- Метформин+ситаглиптин (дијабетес тип 2), 1000+50 мг -71,42 КМ

- Солифенацин (неконтролисано испуштање мокраће), 5 мг - 31,59 КМ

- Апиксабан (превенција венске тромбоемболије након великих оперативних захвата доњих екстремитета, превенција можданог удара), 5 мг- 118,93 КМ

- Арипипразол (шизофренија, биполарни поремећај), 10 мг - 31,11 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана