На путевима у РС скоро 100.000 возила више него прије 10 година

nezavisne.com
На путевима у РС скоро 100.000 возила више него прије 10 година

​Бањалука - Број регистрованих возила у Републици Српској у протеклих десет година повећан је за 98.739.

Наиме, по подацима Републичког завода за статистику и МУП-а РС, 2007. године возачи у РС имали су 278.339 возила, док их је 377.078 било прошле године.

У тим бројкама доминирају путнички аутомобили, којих је 2007. године било регистровано 250.791, а лани - 318.746.

У истом периоду, број камиона и осталих врста теретних возила је готово утростручен, па је са 11.606 “скочио” на чак 33.670.

Стручњаке ови подаци не изненађују, јер, како истичу, такав тренд заступљен је и у бројним другим земљама. Како додају, по броју аутомобила у односу на број становника још каскамо за неким државама у региону, попут Хрватске и Словеније.

Логично, како напомињу, повећање броја возила доноси са собом и многе озбиљне изазове.

“Ако не будемо у градовима радили на развијању јавног превоза, можемо очекивати све веће гужве у саобраћају”, каже за “Независне” Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС.

По његовим ријечима, истраживања показују да градови са развијенијим јавним превозом имају мање незгода у односу на градове гдје је више заступљен превоз властитим возилима.

“Дакле, осим све већих гужви, због повећања броја возила може се очекивати и повећан број саобраћајних незгода”, појаснио је Радовић.

Из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске признају да је, узимајући у обзир да путевима РС, уз наша, саобраћају и возила која су у транзиту, евидентно да постојећа путна инфраструктура не задовољава потребе овог нивоа саобраћаја.

Из ресорног министарства подсјећају да је Народна скупштина РС у октобру 2016. године усвојила Стратегију развоја јавних путева у Републици Српској за период до 2025. године.

“Стратегијом је дефинисана основна визија, а то је унапређивање привреде и развоја Републике Српске, кроз одржив, дјелотворан и безбједан друмски саобраћајни систем. Дефинисан је општи циљ - ефикасно управљање путном мрежом, које је усклађено према реалним потребама, са стручним и технички опремљеним кадром, као и оперативни циљеви”, истичу из Министарства саобраћаја и веза РС.

Иначе, иако је возни парк у РС бројчано све богатији, већина грађана се баш и не може похвалити новијим четвороточкашима у својим гаражама, о чему свједочи податак да је на крају 2016. године просјечна старост возила била чак 16,8 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана