На падинама Мајевице Рускиња и Србин чувају православље

ГС
Foto: РТРС

ЛОПАРЕ- Три свештеника СПЦ, који су богослужбени вијек провели на подручју општине Лопаре, недавно су отишла у заслужену пензију.

Наслиједили су их свештеници Остоја Дикић, Спасоје Радовановић и Душко Ђурић, који је, између осталог, богословски факултет завршио у Русији. Тамо је упознао супругу Олгу са којом има четворо дјеце.

- Народ Мајевице је благ, добронамјеран, привржен цркви, тако да овдје на Мајевици није тешко службовати - започиње причу за РТРС протонамјесник Душко Ђурић, старјешина Храма рођења Пресвете Богородице .

Десет је мјесеци на челу Мачковачке прве парохије, која покрива четири села у општини Лопаре.

- Новоосновану крагујевачку богословију уписао сам 1998. године, а потом Московску духовну академију. Рукоположен сам 2006. године за свештеника и постављен на зворничку парохију гдје сам службовао 15 година - рекао  је Душко.

Током школовања у Русији свештеник Ђурић упознао је супругу Олгу, која је студирала за диригента црквених хорова. Данас имају четворо дјеце, најмлађа је деветогодишња Исидора, Софија и Ксенија имају 14 година, а најстарији је син Дако 15 година.

- Тамо смо се упознали и тамо смо длучили да кроз живот крочимо заједно - каже отац Душко.

Двије и по године смо се забаваљали , ја сам завршила три године студија а њему је остала још једна, онда сам ја радила у једном храму као диригент у Подмосковљу. Кад је Душко завршио одлучили смо да се узмемо и дошли смо овдје - прича супруга Олга.

Рускиња Олга завољела је овај крај и има жељу да баш при цркви оснује већи хор, јер тренутно постоји само пјевачко друштво са неколико чланова.

Храм у Мачковцу, посвећен Рођењу Пресвете Богородице, изграђен је 1913. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана