На мети хакера све чешће и обични грађани Српске: Сајбер удар за секунд направио пакао

Анита Јанковић Речевић
На мети хакера све чешће и обични грађани Српске: Сајбер удар за секунд направио пакао

БАЊАЛУКА - Хакерски напади, чије су мете до сада углавном биле државне институције, медији, политичари и јавне установе, све чешће угрожавају и обичне грађане, а да се на удару сајбер криминалаца могу наћи сви корисници интернета, упозоравају стручњаци који тврде да у виртуелном простору нико није сигуран.

Да је тако, потврђује случај Бањалучанке Н. Г. којој су хакери у четвртак у секунди блокирали профил на друштвеној мрежи “Инстаграм”, као и комуникацију на виберу и приступ контактима.

Ова жена, која није жељела да јој откривамо идентитет, за “Глас Српске” је испричала да је све почело поруком на “Инстаграму” коју је добила од познанице. Она је у тој поруци Н. Г. замолила да прекопира један линк и пошаље јој. Након што је наша саговорница то урадила, у кратком времену хакери су преузели контролу над њеним профилом.

-  Позадина и на “Инстаграму” и на виберу одједном је постала црна. Убрзо након тога почели су ме звати пријатељи да питају да ли ми је хакован профил јер, наводно, на профилу дијелим информације у вези са трговањем криптовалутама. Са мог вибер налога слали су и поруке како сам почела рударити биткоине, уложила 500 евра и за неколико сати трговања зарадила 10.000 евра. Људи који ме познају, знају да се тиме не бавим и посумњали су да су ми налози хаковани, па ме обавијестили - рекла је Н. Г.

Наводи да је “Инстаграм” профил успјела вратити пет сати након напада захваљујући пријатељима који су тој друштвеној мрежи пријавили сајбер напад.

- Нажалост, приступ виберу и даље немам иако је прошло 24 сата од напада. Покушавала сам са неколико сервисера за мобилне телефоне да ријешим проблем, али узалуд. Вибер мој број телефона као и и-мејл са којег имам приступ налогу не препознаје и константно добијам обавјештење да су неважећи. Све то створило ми је пакао јер вибер много користим при обављању пословних задатака, комуницирам са клијентима и радним колегама - жалила се у петак Бањалучанка.

Додаје да случај није пријавила полицији, као и да је од хакера на “Вотсап” добила поруку да су јој хаковали налоге и да им се јави да јој помогну.

- Порука је стигла са иностраног броја, који сам одмах блокирала. Нисам се упуштала у комуникацију јер су ми пријатељи савјетовали тако јер нападачи траже новац. Како и зашто сам постала мета хакера, не знам. Нити сам јавна личност, нити припадам некој политичкој групи, нисам инфлуенсерка која преко профила рекламира производе - казала је Н. Г. 

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић каже за “Глас” да на интернету нико није сигуран.

- Мотив је готово увијек материјална добит. Ако процијене да имате новац, хаковаће вам налоге и уцјењивати вас подацима, а прије то­г сајбер удара потрудиће се да прикупе информације да ли имате довољно новца да платите откуп својих личних података. Које ће податке из телефона жртве преузети, зависи од способности и вјештине хакера - објашњава Ћеранић.

Грађанима Српске који се нађу на мети сајбер криминалаца савјетује да случај одмах пријаве полицији која, како тврди, има могућност да открије починиоце тог кривичног дјела.

- У преговоре и договоре са нападачима никако се не треба упуштати - савјетује Ћеранић.

Да насиље на интернету постаје озбиљан друштвени проблем, сматра и социолог Драго Вуковић.

- Интернет је наша нова реалност за коју ми, обични људи нисмо спремни. Пружио нам је шансу да искажемо и оно што ваља и што не ваља. У сајбер простору превише је лоших људи, криминалаца који су вјешти до те мјере да то постаје посебна струка која на различите начине настоји преварити обичног човјека, намамити га, уцијенити и довести у безизлазно стање - казао је Вуковић.

Институције

Драго Вуковић каже да је за превазилажење овог проблема потребан јак институционални отпор, односно да надлежни буду оспособљени да се супротставе све насилнијем понашању на интернету.

- И грађани морају бити много опрезнији. Превише настоје да се показују и доказују другима, сликају се за пратиоце, показују ко су и шта су потпуним странцима. Све су то индикатори кризе личности у овом модерном времену. Савјет грађанима је да не буду превише радознали и да не нуде своје личне податке, особине и карактеристике као на тацни - рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана