На Мањачи почела вјежба припадника Oружаних снага

Срна
На Мањачи почела вјежба припадника Oружаних снага

САРАЈЕВО - Припадници Батаљонске групе лаке пјашадије Оружаних снага БиХ почели су данас на војном полигону на Мањачи четвородневну вјежбу ради провјере обучености, организације, структуре и опреме.

Учеснике вјежбе ће у подручју интероперабилности провјерити оцјењивачи НАТО-а.

Успјешним реализовањем ове вјежбе, јединица лаке пјешадије нивоа батаљона завршиће први ниво четворогодишњег оцјењивања по НАТО-вом Концепту оперативних способности и у потпуности постати интероперабилна по НАТО стандардима, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

У саопштењу се додаје да потом слиједи други ниво двогодишњег оцјењивања у подручју борбене спремности, након чега је јединица сертификована за учествовање у мултинационалним операцијама вођеним НАТО-ом, операцијама ЕУ и УН.

Ради достизања интероперабилности с оружаним снагама чланица НАТО савеза те учествовања у изградњи и очувању мира у регији и свијету, Оружане снаге БиХ су 2018. године декларисале Батаљонску групу лаке пјешадије.

До сада је успјешно оцијењено 11 јединица Оружаних снага /750 припадника/, које су НАТО оцјењивачи оцијенили борбено спремнима, наведено је у саопштењу.

Приликом припреме и током реализације вјежбе поштују се све епидемиолошке и хигијенске мјере, као и прописане мјере од надлежних институција, а с циљем спречавања ширења вируса корона.

За све учеснике вјежбе осигуран је константан надзор надлежних медицинских служби Оружаних снага, а средства за личну и колективну хигијену донирала је британска Амбасада у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана