На лијечењу гама-ножем 15 пацијената из РС

М. Л.
На лијечењу гама-ножем 15 пацијената из РС

Бањалука - На лијечењу гама-ножем у Клиничком центру Србије од почетка године боравило је 15 пацијената из Републике Српске обољелих од малигних болести са метастазама на мозгу.

Према подацима Фонда здравственог осигурања РС, који на препоруку љекара из Српске у потпуности финансира ту методу лијечења у Србији, у истом периоду лани на лијечењу је боравило 13 пацијената.

- Трошак Фонда за ове намјене у овој години износио је око 85.660 КМ, док је у истом периоду лани у ту сврху издвојено око 73.930 КМ - навели су у Фонду здравства. Трошкови лијечења у просјеку износе око 3.000 евра по особи.

Подсјећају да с обзиром на то да је ова услуга углавном потребна обољелим од малигних болести, те да њихову здравствену заштиту у потпуности финансира Фонд, и у другим клиникама изван РС које имају уговор са Фондом, покривају трошкове лијечења.

- Неопходно је мишљење и препорука здравствене установе у којој се осигураник лијечи у Српској, а о том приједлогу одлучује стручна комисија Фонда. У правилу,  за третман гама-ножем Фонд одобрава и финансира до пет дана лежања у Клиничком центру Србије, тако да наши осигураници добијају комплетан болнички третман - појашњавају процедуру у Фонду здравства.

Ова метода лијечења је и раније била доступна осигураницима из Српске, али у клиници у Турској, а од 2016. године обољелима из наше Републике омогућено је да на лијечење гама-ножем одлазе у сусједну Србију. Ријеч је о безболној методи лијечења гама зрацима који се прецизно, без отварања лобање, усмјеравају ка тумору или другој промјени на мозгу и не оштећују околно, здраво ткиво.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана