На броду "Дајмонд принцес" заражено још 99 људи, држављанин БиХ се добро осјећа

М.Л.
На броду "Дајмонд принцес" заражено још 99 људи, држављанин БиХ се добро осјећа

ТОКИО - Још 99 људи у карантину на крузеру у Јокохами заразило се новим вирусом корона, јавили су данас јапански медији.

Брод "Дајмонд принцес" у карантину је од 3. фебруара са око 3.700 путника и чланова посаде. Према званичним подацима, до јуче је на њему било заражено 355 лица, што је највеће жариште изван Кине.

На крузеру се налази и држављанин БиХ који је тестиран на корона вирус прије неколико дана, а резултати су показали да није заражен смртоносним обољењем.

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан рекао је за "Глас Српске" да је Амбасада БиХ у свакодневном директном контакту са младићем из БиХ који је на крузеру.

- Држављанин БиХ се осјећа добро и када није ангажован на пословима из свог сектора задужења, вријеме проводи у својој кабини - истакао је Берјан.

Берјан је казао да за све путнике карантин престаје 19. фебруара а да ће два дана након тога сви негативно тестирани путници бити искрцани.

-Путници позитивни на корона вирус тест  биће упућени на хоспитализацију - истакао је Берјан подсјетивши да је јуче почело тестирање за све путнике млађе од 70 година, док су старији од 70 у суботу завршили тестирање.

Он је додао да је искрцавање путника приоритет те да ће након тога услиједити карантин од 14 дана за чланове посаде.

- Чланови посаде су се обављајући своје свакодневне активности кретали слободно по крузеру и били највише изложени корона вирусу у сваком тренутку током трајања карантина. Сви тестирани путници ће по искрцавању добити сертификат да су провели у карантину 14 дана и да су негативни на корона вирус, те ће се надаље моћи слободно кретати – појаснио је Берјан.

Епидемија корона вируса почела је крајем децембра у кинеском граду Вухан и до сада однијела више од 1.700 живота. Појава вируса у Јапану је угрозила велике јавне догађаје и нанијела штету туризму.

Власти су јутрос објавиле да ће ограницити јавна окупљања у Токију да би спријечиле додатно ширење вируса. Отказана је прослава царевог рођендана и церемонија затварања токијског маратона сљедећег мјесеца, за све осим за елитне професионалне тркаче.

Аналитичари упозоравају да би вирус, који је добио званично име САРС-КоВ-2 (Ковиц-19), могао да угрози привредни раст Јапана и гурне земљу у рецесију.

Број заражених у Јапану премашио је 450, а већина је са брода усидерног у Јокохами. Једна болница у Токију саопштила је да ће престати да прима нове пацијенте након што је једна медицинска сестра била позитивна на тесту. Она је претходно лијечила пацијента који је умро од вируса овог мјесеца. Јутрос је пети владин авион стигао из Вухана са 65 јапанских држављана, чиме је број евакуисанох достигао 763.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана