МУП-у Српске 10 уређаја за детекцију дроге у организму возача

Srna
МУП-у Српске 10 уређаја за детекцију дроге у организму возача

БАЊАЛУКА - Представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске уручили су данас Министарству унутрашњих послова /МУП/ Српске 10 најсавременијих уређаја за детекцију дроге и психоактивних лијекова у организму возача и других учесника у саобраћају.


Ријеч је о савременим преносивим уређајима који путем узорка пљувачке омогућавају тренутно утврђивање присуства дроге или психоактивних лијекова у организму возача.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Новица Крунић истакао је да вожња под дејством дроге и психоактивних лијекова, посебно у комбинацији са алкохолом, повећава ризик од настајања саобраћајних незгода, саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Српске.

Он је навео да је Европски савјет за безбједност саобраћаја још 2017. године објавио документ под називом "Превенција вожње под дејством дроге у Европи" у којем су дате јасне препоруке за смањење процента возача под дејством дроге у земљама чланицама, те да је на трагу тих препорука, анализа и препознатих проблема Агенција за безбједност саобраћаја Српске набавила ове уређаје.

Како је нагласио, Српска се на овај начин издвојила као прва земља у региону која је обезбиједила предуслове за праћење индикатора који се односе на овај проблем, а који су дефинисани Методологијом за мјерење и праћење индикатора безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске.

Крунић је подсјетио да је Агенција за безбједност саобраћаја Српске раније МУП-у Српске донирала 44 уређаја за детекцију алкохола у организму, чиме су створени предуслови за свеобухватну и једноставну контролу најризичније групе учесника у саобраћају.

Уређаји за детекцију дроге и психоактивних лијекова набављени су у оквиру средстава која уплаћују друштва за осигурање и филијале друштава за осигурање из Федерације БиХ као дио превентиве за реализацију пројеката унапређења безбједности саобраћаја /Фонд два/. /крај/куп/љљ/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана