МУП Српске одржао тактичко показне вјежбе у Доњим Бараћима и на Јахорини: Показали обученост и опремљеност (ФОТО)

Срна
Вјежба
Foto: Срна | Вјежба

ЈАХОРИНА - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске данас је истовремено организовало двије тактичко-показне вјежбе - једну у Доњим Бараћима код Мркоњић Града, а другу на Јахорини.

Припадници МУП-а Српске данас су у Доњим Бараћима код Мркоњић Града извели тактичко-показну вјежбу „Мркоњић Град 2021“, у којој је представљено спречавање кријумчарења миграната који су том приликом пружили оружани отпор полицији.

Начелник Управе полиције МУП-а Републике Српске Далибор Иванић изјавио је новинарима да је ријеч о здруженој полицијској вјежби у којој су учествовали припадници Полицијске управе Мркоњић Град и јединица Жандармерије МУП-а Српске.

-Сценарио вјежбе је у складу са безбједносним трендовима, ради се о кријумчарењу лица, мигрантима, нелегалном оружју, пружању активног отпора и стављању ситуације под полицијску контролу - објаснио је Иванић.

Он је напоменуо да су илегални мигранти свакодневно присутни на територији Републике Српске, те подсјетио на ситуацију од прошле године када је мигрант на подручју Лакташа пријетио полицајцу, а код мигранта у Добоју пронађено је ватрено оружје.

Иванић је рекао да се поставља питање какве су њихове намјере, те додао да илегални мигранти могу представљати озбиљну безбједносну пријетњу која у одређеним сегментима може имати и терористички аспект.

-Управо због тога је и фокус рада МУП-а на заштити и превенцији од тероризма, предузимање потребних активности да до оваквих и сличних ситуација уопште не дође, али и наравно да обучавамо и приремамо припаднике Жандармерије“, рекао је Иванић.

Он је подсјетио да припадници Жандармерије извршавају најсложеније безбједносне задатке, те да их карактерише опремљеност, обученост, мобилност и оперативност дјеловања на подручју цијеле Републике Српске с циљем заштите безбједности свих грађана.

Иванић је додао да су ове вјежбе реализовали и у претходном периоду и да све модерне полиције реализују овакве вјежбе у континуитету у оквиру наставних планова и програма обуке.

-Реализоваћемо их и у наредном периоду како бисмо одржали високу спремност.

Коначни циљ је да наше јединице буду спремне у сваком моменту да реагују како би заштитиле Републику Српску и њене грађане од било какве врсте безбједносног угрожавања - истакао је Иванић.

Вјежбу у Доњим Бараћима извели су полицијски службеници Полицијске управе Мркоњић Град, Жандармерије МУП-а Републике Српске и јединица жандармерије Мркоњић Град, Добој и Приједор.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организовало је данас у исто вријеме и на Јахорини тактично-показну вјежбу „Јахорина 2021“.

На Јахорини су данас припадници Полицијске управе Источно Сарајево, Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије МУП-а Српске и Јединице жандармерије Источно Сарајево извели вјежбу спречавања упада терористичке групе која има намјеру да изврши терористички напад на Олимпијски центар "Јахорина".

Тактичко-показну вјежбу организовало је Министарство, у присуству министра Драгана Лукача и директора Полиције Синише Кострешевића.

Током вјежбе учествовала су и четири мултифункционална оклопна возила "деспот" и хеликоптери Хеликоптерске јединице овог министарства. Лукач рекао је да су данас одржане двије вјежбе - на Јахорини и у Мркоњић Граду.

-Предузете активности током вјежбе реализоване су веома успјешно, што показује да би припадници полиције поступили на исти начин и у стварним ситуацијама које би захтијевале овакав вид ангажовања - рекао је Лукач новинарима. Он је истакао да се овим вјежбама показује обученост и опремљеност свих полицијских јединица МУП-а.

-Јахорина је велико градилиште и велики потенцијал Републике Српске. Знамо да на овом простору у зимском периоду буде и до 6.000 људи. То је мали град који живи и функционише и због тога смо одлучили да овдје ускоро отворимо нову станицу полиције како би сви туристи били безбједни и уживали на миру - објаснио је Лукач. Он је истакао да данашња о вјежба показује синергију свих јединица МУП-а и одговора на било какво угрожавање грађана Републике Српске.

-Вјежба је успјешно изведена и честитам свим припадницима МУП-а који су показали своје знање - рекао је Лукач.

Показној вјежби присуствовали су министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, начелници општина у саставу града Источно Сарајево, те представници Олимпијског центра "Јахорина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана