МУП Српске: До краја децембра превентивна кампања за мирне и безбједне празнике

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске почиње данас превентивну кампању "Слави одговорно" чији је циљ упознавање грађана о могућим посљедицама које произилазе из незаконите и нестручне употребе ватреног оружја и пиротехнике, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана.

Кампања ће трајати до 30. децембра, а имајући у виду да се за предстојеће новогодишње и божиће празнике очекује појачана незаконита употреба ватреног оружја и пиротехничких средстава, полицијски службеници организоваће низ активности са циљем превентивног дјеловања, саопштено је из МУП-а.

Кроз контакте са локалном заједницом биће организовани састанци са представницима мјесних заједница, форуми за безбједност грађана, те ће се у сарадњи са надлежним градским и општинским инспекцијским органима предузимати активности у циљу спречавања неовлаштене продаје пиротехничких средстава.

Из МУП-а подсјећају да власници продавница које имају законско овлаштење да продају пиротехничка средства дужни то да раде у складу са важећим законским прописима.

У циљу упозоравања дјеце школског узраста да "игре" са петардама нису безопасне, у основним и средњим школама биће организована предавања о опасностима које са собом носи нестручна употреба пиротехничких средстава.

"Одговорним понашањем и суздржавањем од употребе ватреног оружја и пиротехнике, допринесимо да предстојећи празници прођу мирно и достојанствено, без угрожавања људских живота", наводи се у саопштењу.

Кампању "Слави одговорно" МУП Српске организује уз подршку Развојног програма Уједињених нација у БиХ /УНДП/ и Пројекта "Превенција и смањење присуства нелегалног оружја у БиХ" /ПИЛЛАР/, који се реализује у оквиру иницијативе "Мапа пута 2024" за контролу малог оружја и лаког наоружања на западном Балкану који финансирају Њемачка, Велика Британија, Француска, Шведска и Холандија, уз подршку ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана