МУП обиљежава Дан полиције: Уз грађане Српске и у најизазовнијим временима ФОТО

ГС
МУП данас обиљежава 4. април, Дан Полиције.
Foto: Срна | МУП данас обиљежава 4. април, Дан Полиције.

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске данас обиљежава Дан полиције - 4. април.

На Централном спомен - обиљежју код сједишта МУП-а у Бањалуци, у присуству најужег руководства Министарства, служен је парастос и положени вијенци за 782 полицајца погинула у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенац на Централно спомен-обиљежје положили су министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор полиције  Дарко Ћулум.

Лукач је честитао Дан полиције свим припадницима МУП-а, а грађане је позвао да поштују све мјере надлежних институција када је ријеч о сузбијању ширења корона вируса.

- Морамо да се у овом ванредном стању изборимо са новим непријатељем, кога не видимо, али који покушава да нас убија. Дакле, поштујте мјере надлежних инситуција, Републичког штаба за ванредне ситуације, МУП-а и останите код куће - рекао је Лукач на обиљежавању Дана полиције у Бањалуци.

Он је нагласио да се полиција свим снагама и капацитетима бори да одржи добро безбједносно стање у Српској, као и јавни ред и мир.

- Захваљујући грађанима који поштују ове мјере, сигуран сам да ћемо ово заједно да побиједимо - истакао је Лукач.

Он је напоменуо да је МУП обиљежио Дан полиције на скроман начин с обзиром на то да је уведено ванредно стање.

- Служен је парастос и положени су вијенци на споменик нашим погинулим јунацима у протеклом рату којима дугујемо захвалност све што данас имамо, а то су Српска и наша будућност - рекао је Лукач.

Додао је да погинулии полицајци никада неће бити заборављени.

Лукач је напоменуо да су полицајци и у овим изазовним временима показали да су уз грађане Српске и да све своје послове и задатке обављају професионално и одговорно, а у корист свих грађана.

- Желим нам свима да што прије превазиђемо изазове који су пред нама, те изађемо из кризне ситуације живи, здрави и спремни за све послове и задатке на заштити безбједности Републике - поручио је Лукач.

За разлику од претходних година, због епидемије вируса корона, ове године нема организованог програма и бројних планираних активности.

Поводом Дана полиције организовано је добровољно давање крви.

Полиција Републике Српске формирана је 4. априла 1992. године и извршна је институција, оперативни и истражни орган МУП-а.

Полиција, као једина оружана формација, стуб је очувања безбједности Републике Српске, а њени припадници свакодневно брину о безбједности грађана и њихове имовине широм Српске.

Главне организационе јединице Полиције Републике Српске су полицијске управе које су у складу са формацијским промјенама из 2017. године наслиједиле некадашње центре јавне безбједности.

За сложеније полицијске задатке задужени су припадници Жандармерије, а најелитнија формација је Специјална антитерористичка јединица.

Обиљежавање

Дан Полиције скромно је обиљежен и у неким локалним заједницама.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић данас је поводом обиљежавања Дана полиције одао почаст погинулим фочанским полицајцима у протеклом рату.

Из Полицијске управе Фоча је поручено да они нису и да не смију бити заборављене колеге који су изгубили животе у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Костовић је заједно са сарадницима прислужио свијеће испред спомен-плоче на згради ове управе.

Припадници Полицијске станице у Котор Варошу данас су, поводом Дана полиције Републике Српске, положили вијенце на Спомен-плочу погинулим припадницима Станице јавне безбједности (СЈБ) Котор Варош.

Парастос је служио архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић који је рекао да су погинули полицајци хероји, јер су дали живот за одбрану Републике Српске.

- Њихове жртве не смију бити заборављене - поручио је Нарић и похвалио запослене у Полицијској станици што се сваке године окупљају на овај дан и молитвом одају помен колегама.

Командир Полицијске станице Котор Варош Игор Ковачевић рекао је да је безбједносна ситуација на подручју општине у свим сегментима на задовољавајућем нивоу.

Све планиране активности поводом Дана полиције - 4. априла у Новом Граду су отказане у складу са мјерама сузбијања ширења заразе вирусом корона, изјавио је командир Полицијске станице Милан Тривановић.

Тривановић је рекао да су службеници Полицијске станице Нови Град учествовали у акцији добровољног давања крви коју је организовала Полицијска управа Приједор.

Безбједносну ситуација у овој општини, Тривановић је оцијенио добром.

У Добоју су јуче припадници добојске Полицијске управе  положили цвијеће и минутом ћутања одали почаст за 127 погинулих припадника ове управе у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Полагање цвијећа и служење парастоса, због новонастале ситуације у вези са вирусом корона, одржано је у ужем кругу људи.

И полицијска управа Требиње јуче је обиљежила Дан полиције, полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа на спомен-обиљежје погинулим припадницима требињског Центра јавне безбједности у протеклом рату.

Полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево данас су поводом обиљежавања Дана полиције положили цвијеће и прислужили свијеће на спомен-обиљежје за 138 погинулих припадника у одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенци су положени у част свих 138 припадника тадашњег Центра јавне безбједности Источно Сарајево, који су уградили животе у темеље Републике Српске, саопштено је из Полицијске управе Источно Сарајево.

У Цркви Свете Тројице у Приједору данас је, поводом Дана полиције Републике Српске, служен парастос, а у просторијама зграде Полицијске управе положено је цвијеће и прислужене свијеће испред спомен обиљежја припадницима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Одајући почасти колегама који су дали живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за стварање Републике Српске, Полицијска управа Приједор показала је да њихова жртва није и не смије бити заборављена - саопштено је из ове управе.

Парастос и полагање цвијећа обављено је у присуству руководства Полицијске управе Приједор, полицијских службеника и представника Мјесне борачке организације МУП-а Републике Српске ЦЈБ-СЈБ Приједор, Мјесне борачке организације припадника 7. Одреда бригаде специјалне полиције и Борачке организације Града Приједора.

Представници Полицијске станице Соколац данас су положили цвијеће на спомен-обиљежја погинулим колегама у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
У Полицијској станици Соколац рекли су Срни да су Дан полиције обиљежили одавањем почасти, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-плочу у објекту станице.

Поводом Дана полиције Републике Српске цијеће је положено и на спомен-обиљежје некадашњем начелнику Центра јавне безбједности Источно Сарајево Жељку Марковићу, који је убијен у септембру 2002. године, као и на споменик првом министру унутрашњих послова САО Романија Зорану Цвијетићу.
Дан полиције Републике Српске, како истичу на Сокоцу, обиљежили су у складу са препорукама МУП-а због епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона.

Честитке

Званичници Српске честитали су Дан полиције Републике Српске Лукачу, Ћулуму и свим припадницима МУП-а Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Дан полиције са жељoм да МУП Српске и даље буде гарант безбједности, стабилности и владавине закона у Републици Српској.

- Припадници Полиције Републике Српске небројено пута су до сада показали да су увијек уз свој народ и Републику Српску. Иако обављају најтеже послове, чине то достојанствено и с тога је обавеза институција Републике Српске да улажу у полицију, јер је то улагање у будућност - поручио је Додик.

Он је указао да се снага полиције Српске види и данас у вријеме када се Република, као и цијели свијет бори против пандемије вируса корона.

 - МУП Српске је у овом кризном времену све своје капацитете ставио на располагање Републици Српској и њеним грађаним с циљем сузбијања ширења заразе на добробит свих нас - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да је полиција један од стубова опстанка Републике Српске и гарант њене безбједности, као и безбједности свих грађана Српске.

- Желим да вам захвалим на свему што сте учинили како би се сви грађани Републике Српске осјећали безбједно, јер сваком народу је потребна професионална, одговорна и модерна полиција и с тога смо поносни на вас - истакао је Додик у честитки.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да се на Дан полиције, али и сваког дана треба сјетити и 782 припадника МУП-а који су уградили своје животе у темеље Републике Српске и одати им дужно поштавање.

Честитку поводом Дана полиције упутила је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић која је истакла да МУП представља гаранцију грађанима Републике да ће живјети мирније и безбједније, а да ће Република Српска уживати стабилност коју заслужује.

Цвијановићева је упутила своје честитке и навела да је дан када је формирана Полиција Републике Српске један од најважних датума који се обиљежава у Српској.

Истакла је да је улога полицијских службеника изузетно значајна у овом тешком времену за Српску која се, као и цијели свијет, суочава се великим изазовима пандемије вируса корона.

- С циљем контроле и сузбијања ширења ове пошасти, спречавању нарушавања јавног реда и мира и спровођења установљених мјера и активности, припадници полиције ставили су све своје капацитете у функцију како би организовали функционисање живота у ванредним околностима и очували здравље и животе наших грађана - навела је предсједница Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да се на Дан полиције с великом захвалношћу и посебним пијететом Република Српска сјећа свих припадника полицијских снага, учесника одбрамбено-отаџбинског рата, који су уткали живот и дијелове тијела у темеље Републике Српске, штитићи свој народ и слободу коју данас уживају грађани Српске.

- Убијеђена да ћете и у будућности бити гарант безбједности и стабилности у Републици Српској, желим вам да и даље успјешно остварујете своје планове и постижете још веће успјехе и резултате у раду - наводи се у честитки предсједника Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је у честитки поводом Дана полиције Српске, да је Полиција један од најважнијих стубова друштва, ослонац и гарант безбједности свих грађана Републике.

Он је изразио посебну захвалност свим припадницима полиције јер у овој тешкој ситуацији изазваној појавом вируса корона, пожртвованим радом и залагањем, стављајући на располагање све своје ресурсе, дају немјерљив допринос у заштити живота и здравља свих грађана.

- Влада Републике Српске је стратешки опредијељена да и даље ради на јачању и модернизацији Полиције Српске да би могла да одговори на све изазове и у будућности - навео је Вишковић у честитки.

Вишковић је нагласио да се на овај дан са дубоким поштовањем сјећамо и одајемо признање свим припадницима МУП-а који су у одбрамбено-отаџбинском рату положили своје животе у одбрани Републике Српске.

- Желим вам пуно здравља, среће и успјеха и на личном и на професионалном плану - навео је премијер Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић у честитки поводом Дана полиције Српске, изразио је понос што Српска данас има јаку, стабилну, савремену, професионалну и веома организовану полицијску структуру која је темељ даљег развоја и изградње Републике и заштите права, безбједности и имовине свих грађана.

- Полиција и МУП Републике Српске су гарант заштите уставног поретка Српске, поштовања владавине права и закона и очувања општег мира и безбједности у интересу стабилности Републике, њених институција и безбједности свих наших грађана - навео је Чубриловић у честитки.

Он је нагласио да је полиција Републике Српске дала немјерљив допринос у одбрани слободе српског народа и опстанку Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

- Велику захвалност због тога морамо изразити свим припадницима полиције који су у тој борби учествовали, а посебно сјећање и поштовање исказати према свима који су дали живот - навео је Чубриловић.

Он је похвалио настојања и мјере које се предузимају на даљем јачању МУП-а и Полиције Републике Српске, како у материјалном, тако и у кадровском и техничком смислу, уз изградњу нових полицијских центара и објеката за обуку.

- Желим вам успјех у будућем раду! - поручио је Чубриловић.

Ветерани служби безбједности Републике Српске упутили су честитку поводом Дана полиције у којој су исказали снажну подршку свим припадницима МУП-а који, и у ванредним условима изазваним вирусом корона, професионално извршавају задатке, те поручили да су спремни да помогну у случају потребе.

У честитки упућеној министру Лукачу и директору Полиције Ћулуму, ветерани су свим припадницима служби безбједности Српске пожељели здравље, срећу и успјех у раду и развоју МУП-а и у извршавању сложених, често по живот опасних, задатака у заштити личне и имовинске безбједности грађана, на добробит слободне и демократске Републике Српске.

- И данас желимо да заједно са активним припадницима очувамо сјећање на 782 припадника, јунака из наших редова који су у стварање Министарства и Републике Српске у темеље отаџбине уградили своје животе -наводи се у честитки.

Ветерани су изразили жаљење што ове године Дан полиције не могу обиљежити како је било планирано.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је Дан полиције свим припадницима МУП-а Републике Српске са жељом да и даље савјесно, професионално и ефикасно обављају повјерене задатке чинећи тако живот сваког грађанина безбједнијим, а Републику Српску стабилнијом.

Југовић је нагласио да и данас, у овим тешким и изазовним временима, Полиција Републике Српске показује своју преданост и одговорност.

У честитки Југовић је захвалио полицији што свакодневним залагањем и преданошћу својој професији брину о безбједности свих грађана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана