Мост на Сави могао би бити отворен 2022. године

Срна
Мост на Сави могао би бити отворен 2022. године

ГРАДИШКА - Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић, директор предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић заједно са представницима извођача радова "Интеграл инжењеринг" и надзора из Института "ИГХ" Загреб обишли су данас градилиште на мосту преко ријеке Саве код Градишке.

Изградња моста код Градишке представља заједнички пројекат БиХ и Хрватске, а реализује се на основу споразума Савјета министара и Владе Републике Хрватске, саопштено је из Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара.

- Ово је примјер добре сарадње и заједничке градње једног од важних инфраструктурних пројеката Републике Српске, односно БиХ и Хрватске. Очекујемо да се радови интензивирају и да на прољеће 2022. године отворимо овај мост који има изузетан значајан за обје земље, а нарочито БиХ јер се њиме омогућава повезивање на мрежу европских друмских коридора - истакао је Митровић.

Поповић је нагласио да ће мост преко ријеке Саве у скоријој будућности повезати већ постојећи ауто-пут Градишка - Бањалука са мрежом европских ауто-путева, што има изузетан значај за грађане и привреду Републике Српске и БиХ, али и регион.

- Изградња два моста преко ријеке Саве, у Градишци и Рачи, најзначајнији су регионални пројекти који се реализују у БиХ - истакао је министар Поповић.

Мост Градишка спојиће ауто-пут са планираним брзим путем са хрватске стране који би ишао од границе са БиХ преко Вировитице и Окучана до границе са Мађарском.

- Мост преко ријеке Саве код Градишке један је од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Републици Српској и право је задовољство бити учесник и свједок реализације овако великог и важног посла, посебно јер се на почетак изградње дуго чекало. Изградњом овог моста ће мрежа ауто-путева у Републици Српској бити повезана на европску транспортну мрежу и тако добити свој пуни смисао и значај - рекао је Топић.

Укупна дужина моста је 426 метара, ширина је 22,6 метара а имаће четири саобраћајне траке, по двије у сваком правцу.

Ускоро радови на траси од Раче до Бијељине

Војин Митровић изјавио је данас да је, у оквиру пројекта изградње ауто-пута Сарајево-Београд, у завршној фази експропријација од Раче до Бијељине и радови врло брзо могу да почну.
Он је новинарима у Градишци рекао да је до сада дефинисана траса од Раче до Вукосавља, али да постоји одређен застој када је ријеч о дијелу ауто-пута од Брчког према Сарајеву.
- То је проблем Федерације БиХ, док је Република Српска дефинисала трасу и ради експооропријацију. Оно што још могу рећи је да је, на задовољство грађана Српске, Семберије и Бијељине, експропријација од Раче до Бијељине у завршној фази, тако да радови врло брзо могу да почну - рекао је Митровић.
Он је додао да ће заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић у понедјељак, 28. септембра, обићи радове на изградњи моста на ријеци Сави код Раче.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана