Молитвено сјећање на жртве усташког покоља у Ливну уприличено у Новом Саду

Срна
Молитвено сјећање на жртве усташког покоља у Ливну уприличено у Новом Саду

НОВИ САД - У Новом Саду данас је уприличено молитвено сјећање на 1.600 српских цивила, махом жена, дјеце, стараца и мушкараца над којима су звјерски злочин у Ливну починиле усташе у Другом свјетском рату.

Поводом тог великог страдања служена је Света литургија у Храму Светог Ћирила и Методија у новосадском насељу Телеп.

Протонамјесник Велимир Врућинић, настојатељ храма, рекао је Срни да никада не смију бити заборављене жртве предака, имена српског и православног.

- Наша порука мора, међутим, бити хришћанска. То значи не да узвратимо истом мером, не да мрзимо оне који су починили злочин и светимно им се. Жртва страдалих Ливњака је за све нас жртва љубави, трпљења, али и жртва свести, истине и добра у и међу људима - рекао је Врућинић.

Према његовим ријечима, жртва ливањских Срба равна је оној првог мученика - Христа, који је на крсту ћутећи подносио и носио свој крст.

- На то смо позвани и сви ми који данас живимо. Наравно, да љубављу, праштањем, али и памћењем подносимо све оно што нам се сада дешава. Дакле, с једне стране мислимо на наше недужно страдале, а с друге стране њихова жртва је трајна порука за све нас који данас овде живимо, како сами и међу собом да се односимо према тој сталној и непрекидној борби добра и зла - рекао је Врућинић.

Литургије поводом страдања неужних Ливњеака у Другом свјестком рату служене су и у Ливну, на Авали, у Губину и Чапразлијама, и у Челебићу.

Организовали су их Лијевањска парохија и Удружење "Огњена Марија Ливањска".

Ове године, због епидемије вируса корона, нису служени парастоси страдалим Ливњацима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана