Могућа појава мраза, заштитити воћњаке

Срна
Могућа појава мраза, заштитити воћњаке

БАЊАЛУКА - У Републици Српској у вечерњим часовима доћи ће до разведравања што ће у ноћним и јутарњим часовима условити појаву мраза, те агрометеоролози Републичког хидрометеоролошког завода савјетују благовремену заштиту биљака.

Слаб мраз у нижим предјелима биће интензитета од минус два до два, а у вишим предјелима од минус шест до минус два степена Целзијусова.

У сриједу, 29. марта, у ноћним и јутарњим часовима у нижим предјелима очекује се мраз слабог до умјереног интензитета од минус четири до нула степени Целзијусових, а у вишим предјелима јачег интензизета који може да проузрокује значајну штету у воћњацима бресака, кајсија, раних сорти шљиве и трешње, наводи са у саопштењу.

Воћарима се савјетује да почну да се припремају за предстојећи мраз кондиционирањем биљака препаратима на бази аминокиселина и хормона, орошавањем воћњака антифрост системом, задимљавање сламом, старим гумама.

Неопходно је да се почне са примјеном прије опадања температуре испод нула степени Целзијусових, а најбољи ефекат примјене је по мирном времену.

Ово је добро рјешење за мраз до минус три степена Целзијусова.

Нестабилне временске прилике условиће и појаву биљних болести, као што су коврчавост листа и монилија на брескви и кајсији, чађава краставост код јабучастог воћа и друге болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана