Модел наставе у Српској биће познат у понедјељак, повратак у ђачке клупе све извјеснији

Данијела Бајић
Модел наставе у Српској биће познат у понедјељак, повратак у ђачке клупе све извјеснији

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске у понедјељак, 17. августа, предложиће Влади Републике Српске модел организације наставе у основним и средњим школама у школској 2020/2021. години, која би требало да почне 1. септембра, речено је у овом министарству.

Већи дио наставе у другом полугодишту школске 2019/2020. одвијао се по моделу наставе на даљину, због пандемије вируса корона, а опредјељење Министарства и Републичког педагошког завода јесте да се настава за ученике основних и средњих школа организује у школским учионицама, али уз обавезно придржавање свих епидемолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске, истакли су у Министарству.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је непосредни контакт између наставника и ученика, као и међу вршњацима, веома важан у сегменту социјализације ученика, али и у стицању знања уз примјену методике у самом процесу извођења наставе.

- Према нашим сазнањима, и земље из окружења, али и Европе, заговорају и примијениће модел враћања ученика у школске клупе уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера - нагласила је Тривићева.

Приједлог модела организације наставе у Републици Српској у школској 2020/2021. години, Министарство просвјете и културе је припремало у сарадњи са Републичким педагошким заводом, Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институтом за јавно здравство Републике Српске, који је данас предложио да се дјеца врате у школу.

Директор Инстутута Бранислав Зељковић казао је да су доставили препоруке Министарству просвјете и културе РС и да очекују да од почетка нове школске године дјеца сједну у школске клупе.

- Очекује се да се у току идуће седмице ураде још неке корекције са овим препорукама. Пажљиво ћемо контролисати епидемиолошку ситуацију и у септембру ћемо такође видјети да ли ћемо моћи одржати нормалан вид наставе. Очекујем од Министарства да усвоји наше препоруке - нагласио је Зељковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана