Млади не маре ни за мјере ни за вакцину

Милијана Латиновић, Јана Кезић
Млади не маре ни за мјере ни за вакцину

БАЊАЛУКА - Да корона не прави паузу потврђује податак да је за дан у Републици Српској зараза потврђена код 439 особа, међу којима је чак 64 дјеце и тинејџера, а љекари упозоравају на то да вакцинација тече преспоро и да се крај епидемији не назире.

Здравствени радници упозоравају на то да епидемиолошка ситуација није нимало повољна и да је заражених из дана у дан све више.

Директорица Дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин истиче за “Глас Српске” да у посљедњих неколико дана прегледају дневно у просјеку 150 особа са симптомима “ковида”, од којих око осам пошаљу у болницу и сви углавном остају на терапији кисеоником.

- Углавном је ријеч о невакцинисаним особама, чак 80 одсто су невакцинисани или уколико су вакцинисани, онда су то пацијенти којима сада већ истиче шест мјесеци од друге дозе па је и имуни одговор слабији. Многи се не јављају љекару када примијете прве симптоме, што није добро - рекла је Ђукин.

Нагласила је да старије особе најбоље пролазе у овом таласу епидемије, јер су на вријеме вакцинисане и придржавају се свих епидемиолошких мјера.

Истакла је да вакцинација веома споро тече, посебно међу младима.

- Тренутно је више заинтересованих за трећу дозу, него за прву - нагласила је она.

Да су млади најнеодговорнији сагласна је и директорица Дома здравља у Требињу Маја Мићуновић, нагласивши да омладина не жели да се вакцинише, а углавном не поштују ни епидемиолошке мјере.

- У просјеку имамо између 80 и 100 новозаражених седмично. Отприлике неких десет одсто новозаражених су вакцинисани и они углавном имају блажу клиничку слику - рекла је Мићуновићева и нагласила да и у Требињу влада велика заинтересованост за трећу дозу.

Пуне руке посла имају и у приједорском Дому здравља, а вршилац дужности директора те здравствене установе Слободан Јавор рекао је јуче да ће бити повећан број тимова у амбуланти за акутне респираторне инфекције (АРИ) и “ковид” амбулантама ако буде нађен додатни простор да би била смањена чекања пред овим амбулантама.

- У једној смјени раде три тима, али и даље имамо чекања, по сат, два или дуже - рекао је Јавор.

У бањалучком Дому здравља кажу да тренутно располажу довољним бројем тимова и локалитета за прегледе пацијената са акутним респираторним инфекцијама те “ковид” пацијената и да нема чекања, изузев у моментима када се врши дезинфекција објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана