Мјештани с радошћу очекују отварање моста на Дрини између Братунца и Љубовије: „Братољуб“ оживљава привреду

Срна
Мјештани с радошћу очекују отварање моста на Дрини између Братунца и Љубовије: „Братољуб“ оживљава привреду

БРАТУНАЦ - Отварање новоизграђеног моста на Дрини између Братунца и Љубовије, заједничког граничног прелаза и царинског терминала БиХ и Србије, мјештани ових средина и представници локалне власти очекују с радошћу јер сматрају да ће то довести до већег промета робе, као и привредног оживљавања и развоја овог краја.

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић и предсједник Скупштине општине Љубовија Милан Јовановић вјерују да ће отварање новог моста и граничног прелаза, осим привредног развоја овог дијела Подриња, односно Републике Српске и Србије, допринијети остварењу и унапређењу и других веза као што су културне, спортске, образовне, али и породичне, јер су бројни становници двије општине у сродству.

Ранкић каже да нови мост "Братољуб" и гранични прелаз за превоз људи и робе отварају перспективу за развој Братунца и средњег Подриња и повезивање и сарадњу привредника и компанија.

Према његовим ријечима, увозници и извозници неће плаћати додатне трошкове транспорта до 60 километара удаљеног најближег граничног прелаза за промет робе у Каракају, што ће им представљати значајну уштеду.

Привредницима из Сребренице, Братунца и Љубовије, али и сусједних општина биће олакшан транспорт и смањени трошкови превоза робе, а тако и рад и унапријеђено пословање.

Око 60 километара је удаљен најближи гранични прелаз за теретни саобраћај у Каракају код Зворник, јер преко старог моста између Братунца и Љубовије, због његове дотрајалости, није био дозвољен превоз терета и кориштен је само за путнички саобраћај.

Изградња "Братољуба", чија је дужина 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је око 13 милиона евра. Изградњу моста у цјелости је финансирала Србија.

Влада Републике Српске финансирала је изградњу приступног пута до граничног прелаза са лијеве стране Дрине.

Институције БиХ су дуго одуговлачиле доношење одлука о изградњи граничног прелаза и царинског терминала и због тог кашњења новоизграђени мост више од четири године није предат на кориштење.

Завршетак радова око моста "Братољуб" и изградња граничног прелаза са свим потребним садржајима, које је претходни сазив Савјета министара БиХ блокирао, била је једна од првих одлука предсједавајућег садашњег сазива Савјета министара Зорана Тегелтије.

Након доношења те одлуке кренуле су активности и изградња граничног прелаза и царинског терминала поред "Братољуба" у братуначкој општини.

Код моста преко Дрине почетком априла прошле године почела је изградња граничног прелаза чији је инвеститор Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Ти радови, чија је вриједност 14,5 милиона КМ, завршени су прије скоро два мјесеца, обављен је технички пријем, прибављене су све дозволе и потписани споразуми за почетак рада граничног прелаза.

Нови гранични прелаз биће заједничка локација царинских и полицијских органа БиХ и Србије, први такве врсте у региону. Биће то међународни гранични прелаз првог реда на којем ће бити дозвољен и промет робе која подлијеже инспекцијском надзору. Прелаз ће имати три улазне и три излазне траке те траку за бициклисте.

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин сутра ће свечано отворити новоизграђени мост на Дрини "Братољуб", између Братунца и Љубовије, заједнички гранични прелаз и царински терминал БиХ и Србије.

Митровић је Срни рекао да је предвиђено да мост буде отворен сутра у 11 часова.

Отварању моста присуствоваће и предсједик Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана