Мјештани Костајнице са стрепњом чекају обнову својих домова

Милијана Латиновић
Мјештани Костајнице са стрепњом чекају обнову својих домова

КОСТАЈНИЦА, КОЗАРСКА ДУБИЦА - Тло у Костајници подрхтава из дана у дан, а иако је обезбијеђен привремени смјештај за породице које су након земљотреса крајем прошле године остале без крова над главом, страх се увукао у кости становника који стрепећи од нових потреса чекају обнову разрушених домова.

Разорни земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеру погодио је 29. децембра прошле године Петрињу у Хрватској, а осјетио се широм Балкана. Највећа штета у Српској причињена је у Костајници, која је свега 25 километара удаљена од епицентра земљотреса.

Први човјек Костајнице Никола Јањетовић, који је дужност начелника преузео свега сат времена прије потреса, каже за “Глас Српске” да су протеклих дана просторије Фудбалског клуба Партизан и једног пословног простора преуредили и ту смјестили грађане чије су куће уништене у земљотресу.

- Општина је купила и два контејнера за становање, а радници фирме “Виолета” донирали су покретну кућицу за породицу са дјецом која ће већ данас бити усељива, тако да је свих двадесетак мјештана збринуто - рекао је Јањетовић додавши да проблема са снабдијевањем водом нису имали, осим што је неколико дана било потребно воду прокувати прије употребе, те да су успјели отклонити и квар на електромрежи.

Јањетовић је рекао да су ситна оштећења санирана захваљујући донацијама грађевинског материјала, али да највећи дио посла тек предстоји.

- Инжењери су још на терену и тек када заврше свој посао, знаћемо прецизно колико ће новца бити потребно за санацију, али већ сад је очигледно да је штета милионска - истакао је Јањетовић нагласивши да је и лијепа ријеч и свака помоћ добродошла становницима Костајнице. Јањетовић је рекао да становници ове општине и даље живе у страху.

- Скоро сваки дан се осјети подрхтавање тла и у нашој општини - казао је први човјек општине која је од Владе РС  добила 300.000 КМ за набавку грађевинског материјала и исхрану радника који поправљају порушено.

И Козарска Дубица добила је помоћ Владе РС од 100.000 марака за санацију штете настале усљед земљотреса с краја прошле године. Начелник те локалне заједнице Раденко Рељић каже да је на адресу општине стигло више од 600 пријава штете.

- Породице из четири куће које су порушене смо привремено збринули, а смјештај је обезбијеђен и за грађане из још шест објеката. Неки су се снашли и бораве код родбине, а другима општина плаћа смјештај у хотелима - рекао је Рељић додавши да је штета сигурно тешка око 450.000 марака. Рељић је истакао да су, нажалост, појединци злоупотријебили ову ситуацију и у нади да би могли добити неки новац пријављивали и најмање пукотине које су имали на зидовима.

Хуманост

Кампању за прикупљање помоћи за обнову кућа у Костајници и Козарској Дубици покренула је и Фондација “Заједно за младе - Проф. др Даница Грујичић” из Београда.

- Ово што се десило је трагично, Костајница је разрушена и ми желимо да прикупимо новац да помогнемо макар једној породици, а можда ћемо моћи да поправимо и неколико кућа. Велики број фирми се придружио, Српска православна црква учествује у овом пројекту и многе компаније - истакла је Грујичићева. Додала је да је у Србији активан број 4334 на који грађани могу слати поруке без текста и донирати 100 динара, док становници Српске позивајући број 1432 донирају једну марку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана