Мјештани Босанског Петровца рекли одлучно “НЕ” изградњи спалионице: Не дају једино богатство, нетакнуту природу

Милијана Латиновић
Мјештани Босанског Петровца рекли одлучно “НЕ” изградњи спалионице: Не дају једино богатство, нетакнуту природу

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Прича о изградњи спалионице медицинског и анималног отпада у Босанском Петровцу поново је узнемирила становнике ове западнокрајишке општине који су се данас окупили и једногласно рекли “НЕ” инвеститору који је намјеравао да их убиједи у своје намјере.

Прича о спалионици у овој општини почела је 2019. године када је фирма “Зани БХ” из Лукавца доставила писмо намјере, а сагласност за реализацију пројекта дао је тадашњи сазив Скупштине општине. Из страха да ће на свега 3,5 километра од центра града, на локацији депоније Ваганац, бити изграђена спалионица која би озбиљно нарушила њихово и здравље њихове дјеце, мјештани ове општине су се побунили, а под притиском јавности од овог пројекта руке је дигао и тадашњи начелник општине Дејан Прошић.  На једној од сједница локалног парламента тада је донесен закључак о обустављању свих радова у вези са питањем спалионице, али није стављен ван снаге ранији закључак којим је то све било дозвољено. Иако су грађани мислили да је на причу о спалионици стављена тачка, стара тема је поново актуелизована.

Након што је инвеститор становнике Босанског Петровца позвао да присуствују округлом столу на којем је планирао детаљно представити пројекат, студију утицаја на животну средину, технолошки поступак и опрему, данас у 12 часова одлучни Петровчани још једном су поручили да не дају једино богатство које имају, здраву животну средину.

Стотињак Петровчана стало је у одбрану својих огњишта, носећи транспарент на којем пише “Спалионицама НЕ”. Многи су суграђанима пружили подршку и путем друштвених мрежа, истичући да ако је пројекат добар како инвеститор тврди, постројење треба да гради у Лукавцу.

Окупљеним грађанима подршку је пружио и предсједавајући Скупштине општине Немања Давидовић (СНСД) који је за “Глас Српске” рекао да је на скуп који је организован у Центру за културу и образовање дошао прије свега као грађанин.

- Грађани су демонстративно показали да нису за тај пројекат и да нема потребе да се о томе више разговара - истакао је Давидовић и поручио да ће ново општинско руководство скупити храбрости и урадити оно што њихови претходници нису.

На страну грађана стао је и први човјек општине који је због раније преузетих обавеза био спријечен да присуствује овом скупу.

- Како су ми грађани дали повјерење да их представљам логично је да поштујем њихова мишљења. Разумијем и поштујем незадовољство грађана. Уважавајући вољу грађана и заклињући се у транспарентност, обећавам да ћу у овом, као и у свим осталим пројектима, поштовати само вољу грађана - навео је начелник општине Махмут Јукић (СДА).

Директор фирме “Зани БХ” Ирфан Самарџић каже да је огорчен понашањем Петровчана који нису жељели ни да разговарају.

- Нисам ово доживио нигдје. Ово нисам видио ни на дивљем западу. Дошли смо да објаснимо шта је разлог нашег доласка у ову општину. Када смо одлучили да се бавимо овим послом обратили смо се Федералном министарству туризма и екологије за информацију гдје би било најбрже и најлакше имплементирати овај пројекат и они су навели Босански Петровац, јер је у ранијим документима ове општине планирана спалионица - рекао је Самарџић, поручивши да ће се овом причом позабавити адвокати.

На питање да ли ће тужити општину одговара потврдно.

-  А кога ћу друго тужити, наравно да ћу тужити општину - поручио је Самарџић.

Опасност

На штетност изградње спалионице упозорава и Центар за заштиту животне средине који наводи да су спалионице један од највећих извора диоксина и фурана, тешких метала и врло ситних честица.

- Због ових емисија, студије повезују присуство спалионица са повећаном инциденцом карцинома, пулмонарних и кардиолошких обољења, те спонтаних побачаја и пријевремених порођаја - саопштили су из Центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана