Митрополит Јоаникије: Српски народ срастао са духом Светог Саве

Срна
Foto: mitropolija.com

ПОДГОРИЦА- Митрополит црногорско приморски Јоаникије рекао је да се не може проћи нигдје кроз српске земље, а посебно кроз Црну Гору, да се свуда не наиђе на знамења, посебно у српским црквама, али и у многим топонимима, обичајима, који свједоче о томе колико је српски православни народ срастао са духом Светога Саве.

Према ријечима митрополита Јоаникија, будући да је Свети Сава човјек вјере, духа, културе, умјетности, велики стваралац и ако се поштује његово дјело, онда је нормално да се поштује и вјеронаука и свештенослужба, које је Свети Сава био и носилац, као Божији човјек, као Христов апостол и као творац српске Цркве.

"Као онај који је оплеменио и наш народ и културу, ушао у душу нашег народа", истакао је митрополит Јоаникије на традиционалној Светосавској академији у Цркви Светог Николе у Котору.

Наводећи да је јавност ових дана чула да ни по коју цијену вјеронаука не би смјела да се врати у школе "пошто је вјеронаука догма и нема критичког мишљења", митрополит Јоаникије је нагласио да су мишљење и критика да је вјеронаука догма у ствари опскурна догма наслијеђена из комунистичких времена.

Митрополит је истакао да је без познавања вјере немогуће разумјети књижевност, традицију, културно насљеђе.

"Наравно, таква мишљења и критике, које ових дана доживљавамо, да је вјеронаука догма, да свештеник проповиједа догму, искривљују и само значење догме. Догма уопште није нешто негативно у изворном значењу", навео је митрополит Јоаникије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана