Митрополит Хризостом: Сарадњом осигурати да се историја заснива на научним доказима

Срна
Митрополит Хризостом: Сарадњом осигурати да се историја заснива на научним доказима

БАЊАЛУКА - Историја се не може правити на лажима и неистинама, већ на аргументима, чињеницама и научним доказима, те је потребно унаприједити сарадњу Српске православне цркве (СПЦ) и Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС), поручио је данас у Бањалуци Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

- У БиХ смо суочени управо са тенденцијом лажне науке и лажног приказиовања идентитета народа, култура, цивилизација и свега онога што је битно за један народ - рекао је новинарима у Бањалуци митрополит Хризостом након састанка са предсједником АНУРС Рајком Кузмановићем.

Митрополит Хризостом је истакао да је потребно бавити се историјским темама српског народа, те да треба поштовати и чувати све оно што припада једном народу.

- То је његово биће и данас смо овдје да разговарамо о томе како да унаприједимо ту сарадњу за опште добро српске цркве, српског народа, али и АНУРС - рекао је митрополит Хризостом.

Кузмановић је захвалио митрополиту дабробосанском што је покренуо цјелокупну акцију да се унаприједи сарадња између СПЦ и АНУРС, која већ постоји и која има резултате.

- Не смијемо дозволити да се на лошим и неуставним чињеницама гради историја, јер историја није нешто што се ствара од данас до сутра. Она се ствара вијековима и на срећу имамо нашу српско-православну историју која је дуга и која треба да се проучава и са научног аспекта - рекао је Кузмановић.

Он је навео да је на данашњем састанку усаглашено да је потребно радити на даљем јединству и ономе што представља највиши ниво оданости према науци, вјери, слави, обичајима.

- Посебно је значајно наставити посао на научним пројектима и у том смислу већ имамо одређене активности, које је потребно интензивирати - рекао је Кузмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана