Министарство трговине: Пратимо кретање цијена, донијећемо мјере у случају озбиљнијих поремећаја на тржишту

Срна
Министарство трговине: Пратимо кретање цијена, донијећемо мјере у случају озбиљнијих поремећаја на тржишту

БАЊАЛУКА - Министарство трговине и туризма Републике Српске саопштило је да редовно прати кретање цијена на тржишту и да ће у случају озбиљнијих поремећаја предлагати и доносити мјере.

Мјере ће, како су навели, предлагати и доносити у складу са надлежностима прописаним актима о трговини и о регулисању цијена, али напомињу да је и даље на снази Владина уредба из марта 2019. године о ограничавању маржи у промету робе.

Том уредбом се привредним друштвима, правним лицима и предузетницима ограничава маржа при формирању цијена у промету на велико, односно на мало.

Уредбом се маржа ограничава искључиво на производе који спадају у основне животне намирнице - со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храна за дојенчад и храна за бебе, лијекови.

Циљ доношења Уредбе је да се заштите социјалне категорије становништва, односно они слојеви становништва чија је платежна моћ најслабија како би се сачувао животни стандард становништва.

Ограничена маржа, која се рачуна на набавну цијену, у промету на велико максимално износи осам одсто, а на мало максимално 10 одсто, с тим да, уколико привредно друштво, друго правно лице или предузетник, набави робу непосредно од произвођача и обави само промет на мало, може при образовању цијена производа у промету на мало маржу повећати до 25 одсто од прописане марже у промету на велико.
-Ако произвођач директно развије своју малопродајну мрежу, маржу може повећати до 25 одсто од прописане марже у промету на велико - напоменули су из Министарства.
За производе који нису обухваћени Уредбом трговци и произвођачи на територији Српске слободно формирају цијене робе и услуга, према условима тржишта.

-Тржишна инспекција врши надзор и контролу поштовања поменуте уредбе при формирању цијена у промету на велико, односно на мало, а Министарство посебну пажњу посвећује праћењу цијена основних животних намирница, анализи стања на тржишту и у случају поремећаја, предлагаже Влади доношење мјера у складу са надлежностима - наведено је у саопштењу.

Из Министарства подсјећају и да је Влада почетком априла ове године донијела и уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата, којом се утврђује постојање услова за прописивање мјера непосредне контроле цијена на територији Српске одређивањем максималних износа маржи које се примјењују приликом формирања цијена нафтних деривата.

-Том уредбом трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литри деривата, док се трговцима који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописује максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литри деривате - истакнуто је у саопштењу.

Инспекцијски надзор над примјеном те уредбе врши Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе, у складу са овлаштењима прописаним Законом о регулисању цијена и прописом којим се уређује инспекцијски надзор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана