Министарство просвјете: Планиран упис 10.109 ученика у 456 одјељења

Srna
Foto: banjaluka.net

БАЊАЛУКА- Према приједлогу Плана уписа ученика у први разред средњих школа у Републици Српској за школску 2023/24. годину планиран је упис 10.109 ученика, распоређених у 456 одјељења, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Стојичићева је навела да је од тог броја планиран упис 2.486 ученика или 117 одјељења у занимања трећег степена сложености, а 7.623 или 339 одјељења у четворогодишње школе.

Она је након састанка чланова Комисије за уписну политику навела да тренутно 89 јавних и пет приватних средњих школа похађа 35.000 ученика.

"Велики изазов је пред нама и слиједи нам заједнички рад релевантних институција и пословне заједнице, како би у пуном обиму заживио систем дуалног образовања и провођења практичне наставе и у школама и код привредника", рекла је Стојичићева новинарима.

Она је истакла да је посебна пажња посвећена дефицитарним занимањима, која су потребна тржишту, а за које ученици показују најмање интересовања.

"Министарство је, у складу са приједлозима јединица локалне самоуправе и привреде, дефинисало и приједлог дефицитарних занимања, за која су обезбијеђене стипендије и накнаде за превоз", рекла је Стојичићева.

Она је навела да је према Приједлогу плана уписа за наредну школску годину, предвиђен упис 772 ученика у 23 дефицитарна занимања.

"Ове године из учионица нам излази прва генерација ученика, који су дефицитарна занимања уписали 2020/21. године, њих 590 и видјећемо да предузмемо активности како бисмо им обезбиједили посао", рекла је Стојичићева.

Директор Занатско–предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић изразио је задовољство активностима предузетим на реформама у области образовања, које су неопходне како би сачували занати.

"Имамо много проблема. Иако је велика заинтересованост на тржишту рада, занати се гасе, јер и оно што имамо занатлија, одлазе у иностранство. Морамо заједно одговорити на те проблеме, повећањем плата, али и да пробудимо интересовање младих за занате", рекао је Братић.

Предсједник актива директора средњих школа зворничко–бирачке регије Биљана Писић указала је на чињеницу да у мањим локалним заједницама увијек има проблема око уписне политике, те изразила задовољство јер је ове године указана посебна пажња на то.

"Једно од рјешења је обука ученика у основним школама и њихових родитеља, али и добра професионална орјентација, односно оснаживање педагошко – психолошких служби, како би се дјеци на њима прихватљив начин објаснило шта их чека у наредном периоду", рекла је Писићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана