Министарство одбране: У касарни "Козара" отворена амбуланта

Srna
Министарство одбране: У касарни "Козара" отворена амбуланта

БАЊАЛУКА - Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић и британски амбасадор у БиХ Метју Филд данас су на војној локацији у бањалучкој касарни "Козара" свечано отворили амбуланту.

Поџић је поручио да се санитетска служба Оружаних снага /ОС/ БиХ мора развијати, без обзира што су законом 2005. године били предвидјели да ће припадници ОС и Министарства одбране у Савјету министара бити концентрисани на цивилне здравствене установе.

"Вирус корона и ситуација у којој се тренутно налазимо показали су нам да је ова амбуланта неопходна припадницима ОС, а пружаће своје услуге и свим грађанима БиХ", рекао је Поџић новинарима након отварања амбуланте.

Он је изразио захвалност британској Амбасади у БиХ и НАТО штабу у Сарајеву који су помогли да се отвори прва амбуланта, додајући да ће ускоро бити отворене још три овакве амбуланте у Тузли, Сарајеву и Чапљини. Начелник Заједничког штаба Оружаних снага Сенад Машовић рекао је новинарима да ово представља почетак успостављања војног здравства за потребе ОС и свих грађана у БиХ.

Он је рекао да се припадници ОС за будуће војне љекаре тренутно школују у САД, Великој Британији, Њемачкој, Аустрији, Србији, Хрватској, Македонији, Грчкој, Италији и Турској.

Британски амбасадор у БиХ рекао је новинарима да је Велика Британија уложила више од пола милиона КМ у реновирање четири амбуланте ОС БиХ у Бањалуци, Тузли, Сарајеву и Чапљини. "Ови објекти биће кључни у одговору ОС и цивилног сектора у борби против вируса корона", истакао је Филд.

Командант НАТО штаба у Сарајеву Вилијам Едвардс рекао је да отварање ове амбуланте показује да је најважније да се улаже у људски капитал, односно у нове љекаре.

Он је рекао да је овај пројекат реализован уз помоћ и сарадњу Амбасаде Велике Британије у БиХ, НАТО штаба у Сарајеву и Министарства одбране. Свечаности су присуствовати и замјеник министра одбране Мирко Околић, те парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана