Министарство одбране набавља возила вриједна 21 милион марака

ATV
Министарство одбране набавља возила вриједна 21 милион марака

Министарство одбране не одустаје од набавке 250 возила за Оружане снаге БиХ у вриједности 21,2 милиона марака. Тендер који је први пут расписан прошле године поновљен је и након што је на жалбу претходног понуђача поступак набавке поништила Канцеларија за разматрање жалби, због супротности појединих дијелова документације са Законом о јавним набавкама.

На списку набавке су теренска и путничка возила ниже и средње класе, минибуси, аутобуси, теретна, ватрогасна и санитетска возила. У тендеру је наведено и да се ради о вишегодишњем пројекту осигурања и унапређења оперативности возила Оружаних снага, од 2019. до 2021. године. 

“Уговорни орган ће закључити оквирни споразум на три године са најповољнијим понуђачем у складу са Законом о јавним набавкама. Критеријум за додјелу уговора је најнижа цијена технички задовољавајуће понуде, а возила на дан испоруке не смију бити старија од 12 мјесеци,” саопштено је из Министартсва одбране БиХ. 

Првим тендером предвиђено је да 87 возила, вриједности од седам милиона марака, буду испоручена још прошле године, а остала до 2020. године. Необично је што се таква набавка покретала пред сам крај мандата у Министарству одбране, а ни изради документације се није одговорно приступило – тврди Душанка Мајкић, делегат у Дому народа ПСБиХ и члан Комисије за одбрану и безбједност у претходном сазиву.

“Знамо да Министарство одбране годинама добија мишљење с резервом, углавном због непоштовања Закона о јавним набавкама, али ево видимо да ни овог пута није ништа учињено да се однос Министарства према јавним набавкама промијени. Ако се још додатно зна да цијела количина новца од 21 милион није обезбјеђен у буџету, онда тај проблем постаје још ираженији. Мислим, како год се завршио тендер, да ћемо се овом набавком још дуго времена бавити,” рекла је Душанка Мајкић.

Набавка је требало да сачека формирање новог сазива Савјета министара, поручује посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ, Сташа Кошарац. Много је, тврди, незаконитости у раду Министарства одбране, а огромна средства за Оружане снаге издвајају и грађани Републике Српске. 

“Грађани Републике Српске немају користи од Оружаних снага БиХ, видјели смо и у случајевима када су биле и елементарне непогоде да нису у неком капацитету који је неопходан становништву у Републици Српској. С тог аспекта сматрам, и кроз политичку димензију, да је потребно направити веома квалитетну темељну анализу и на темељу тога донијети одређене политике и одлуке,” рекао је Кошарац.

Рок за достављање понуда у тендерској домументацији је до јуна ове године, а сва возила требало би да буду испоручена у касарну Рајловац у Сарајеву. Предмет уговора подијељен је на 21 лот, али оквирни споразум ће се закључити само са једним понуђачем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана