Министарство цивилних послова: Избјећи одлазак младих

Srna
Министарство цивилних послова: Избјећи одлазак младих

САРАЈЕВО - Министарство цивилних послова у Савјету министара данас је поводом 12. августа, Међународног дана младих, позвало све нивое власти у БиХ и младе да заједнички уложе додатни напор "да БиХ учине земљом у којој ће млади људи остајати, живјети и радити, развијати се и напредовати и партиципирати у доношењу одлука и тако избјећи њихов одлазак". Из Министарства цивилних послова је саопштено да се млади људи у БиХ се сусрећу с многобројним проблемима и да то, нажалост, за посљедицу има њихов одлазак из земље.

У саопштењу се наводи да се ти проблеми "огледају у немогућности запослења, неусклађености образовног система с тржиштем рада, несигурним радним мјестима и оно с чим се цијели свијет суочава данас, а то је епидемија вируса корона".

"Епидемија посебно има утицај на младе људе који су тек требали да направе први искорак на тржиште рада, оне који су били у процесу тражења запослења, младе који су планирали да оснују породице, оне који су због економске ситуације у којим су се нашле њихове породице били присиљени да пронађу посао или оне које се налазе у образовном систему који је због новонастале ситуације био сведен на минимум", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су у Министарству свјесни чињенице да ће посљедице узроковане епидемијом оставити трага на будућност младих.

Из Министарства напомињу да се обиљежавањем Међународног дана младих настоји подићи свијест о правним економским, социјалним, образовним, културним и свим осталим питањима с којима се сусрећу млади људи широм свијета.

Генерална скупштина УН 1999. године донијела је одлуку да се 12. август обиљежава као Међународни дан младих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана